Actualitzat 05/02/2020 20:44

Foment del Treball defensa que les empreses catalanes es facin sentir a les institucions europees

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, presenta l'informe 'Per una Europa social i de progrés per al segle XXI' en el Parlamento Europeu a Brussel·les
@FOMENTTREBALL

Josep Sánchez Llibre: el diàleg entre Generalitat i Govern central no és "cap disbarat"

   BRUSSEL·LES, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

   El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha defensat aquest dimecres la necessitat que les empreses catalanes siguin "proactives" i aconsegueixin que la seva veu sigui escoltada en institucions comunitàries com el Parlament Europeu i la Comissió Europea.

   Així ho ha expressat en la seva intervenció en l'acte de presentació de l'informe 'Per una Europa social i de progrés per al segle XXI', elaborat per l'Institut d'Estudis Estratègics --laboratori d'idees de la patronal catalana--, a la seu de l'Eurocambra a Brussel·les.

   "Sempre hem pensat que havíem d'estar presents en les institucions europees, fer escoltar la veu dels empresaris catalans i espanyols en les institucions europees", ha dit.

   En aquesta línia, Sánchez Llibre ha dit que els canvis que hi haurà aquests anys en l'escenari econòmic europeu "seran tan importants" que l'empresariat català haurà de ser "eficient i proactiu" per "estar al peu del canó al costat de les institucions europees".

   Com a exemple, el president de la patronal catalana ha destacat que el Pacte Verd Europeu serà "un element de creixement econòmic a la UE i al món".

   "Hem d'aprofitar i convèncer les nostres empreses que cal anar en aquesta direcció" --ha expressat--, per després demanar a Brussel·les que s'asseguri que la transició és "equilibrada" i el creixement econòmic sigui "inclusiu".

   Sánchez Llibre ha pronunciat aquestes paraules en la presentació a la capital europea de l'informe en què Foment del Treball planteja un nou "model social" europeu que freni la "desigualtat desmesurada" sorgida arran de la crisi econòmica.

   L'acte ha estat presentat per l'eurodiputat de Cs Jordi Cañas i també hi ha participat Ana Carla Pereira, que forma part del gabinet del comissari europeu d'Afers Socials, Nicolas Schmit.

CAP A UN NOU MODEL SOCIAL EUROPEU

   El vicepresident de l'Institut d'Estudis Estratègics, Jordi Alberich, ha explicat els elements del document, en què Foment insta les institucions europees a "comprometre's clarament amb un nou pacte social" i demana a la Comissió Europea que dissenyi i implementi "polítiques i reformes que afavoreixin les millores de la productivitat, que és la base de la riquesa".

   Així, el text defensa una UE que es comprometi a harmonitzar els sistemes fiscals dels seus Estats membres i a progressar en la política de competència.

   De la mateixa manera, anima a avançar en una política de defensa i exterior "comuna" que permeti influir "de manera més decisiva" en l'ordre global.

   "Estem convençuts que només des de l'espai supranacional com la UE es pot fer front als grans desafiaments" actuals, ha dit Alberich, en referència a l'efecte de la globalització i a la revolució tecnològica.

DIÀLEG EN EL CONFLICTE

   Més enllà de la lectura sobre la relació de l'empresariat català amb la UE, Sánchez Llibre ha assegurat que la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat de Catalunya no és "cap disbarat", sinó la "demostració clara i concisa que existeix un conflicte" entre ambdues parts.

   "Tampoc ens ha semblat cap disbarat que hagi existit o pugui existir una negociació, un diàleg, entre el Govern espanyol i el Govern català a través d'una taula dels dos governs. És una demostració clara i concisa que existeix un conflicte entre Catalunya i la resta de l'Estat", ha dit.

   En la mateixa línia, ha assegurat que l'organització empresarial catalana que presideix actuarà amb la intenció de "construir ponts" entre el Govern central i el català.

   "Anem a ser facilitadors perquè l'economia segueixi el rumb" que ha de tenir, ha afirmat.

   Quant a les mesures econòmiques que pugui desenvolupar el nou Govern central del PSOE i Unides Podem, Sánchez Llibre ha defensat que la càrrega fiscal a Espanya tant de l'IRPF com de l'impost de societats és "suficient" i no és necessari pujar-la, i ha defensat "modernitzar" però no derogar l'última reforma laboral.

   Per a ell, si l'Estat necessita més recursos podria centrar els seus esforços a reduir l'economia submergida amb l'objectiu que caigui del 25% del PIB al 15%, de manera que es puguin recaptar 40.000 milions d'euros més cada any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés