Actualitzat 15/07/2014 14:21

Foment del Treball augura un creixement econòmic "robust" i superior a les previsions

Salvador Guillermo y Joan Pujol (Fomento del Trabajo)
EUROPA PRESS

No aprecia efecte econòmic ni positiu ni negatiu pel debat sobiranista

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball augura un creixement econòmic "robust" a Espanya els anys vinents i un avanç del PIB superior a les previsions nacionals i internacionals tenint en compte que tots els indicadors de l'economia ja estan en tendència positiva, segons l'informe de conjuntura de la patronal catalana del mes de juliol.

En roda de premsa aquest dimarts, el director d'Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, ha explicat que després dels brots verds fallits de l'inici de la crisi, totes les previsions són prudents, però amb les dades actuals i si no hi ha imprevistos per qüestions geopolítiques com les tensions a Israel o Ucraïna, "es quedaran curtes".

Ha afegit que "no hi ha cap perspectiva de W; la recuperació hi és i es queda", i ha assenyalat que Catalunya va un trimestre per davant del conjunt d'Espanya en la recuperació, gràcies a la seva aportació més gran de la indústria i el turisme.

El secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, ha afirmat que la recessió ha acabat, tot i que no la crisi, però ja no només creixen les exportacions, sinó també la demanda interna.

Guillermo ha atribuït el més bon comportament de l'economia a qüestions com les mesures del BCE, que ampliaran el crèdit al sector productiu; la depreciació de l'euro, que afavoreix les exportacions i l'avantatge competitiu de la devaluació interna d'Espanya durant la crisi per la rebaixa de costos laborals; el control de la prima de risc; la reducció del dèficit públic i la inflació continguda.

També ha vist avantatges en la reforma fiscal, que farà que el 2015 els ciutadans tinguin "més diners a les butxaques", la qual cosa beneficiarà el consum pel context de percepció de recuperació, que anima a comprar.

A més, ha previst la reducció progressiva de la desocupació i la recuperació del sector de la construcció fins a un nivell més d'acord amb el pes que li correspon en l'àmbit productiu, que abans de la crisi era excessiu i ara està en mínims.

DEBAT SOBIRANISTA SENSE IMPACTE ECONÒMIC

Preguntat per la incidència en l'economia del debat sobre la independència de Catalunya, ha assegurat que "no ha tingut efecte ni en positiu ni en negatiu sobre l'activitat econòmica".

Com a recomanacions de futur, Guillermo ha insistit en la necessitat de continuar les reformes per millorar la productivitat i competitivitat d'Espanya, i ha destacat dues reformes pendents: la de l'administració i la de la regulació, que "han quedat en un calaix i s'han de recuperar".

Ha alertat que "utilitzar la recuperació com a excusa seria un greu error", i que s'han de continuar reforçant les reformes estructurals iniciades fins ara i les pendents per tenir un creixement sostenible en el futur.

"No volem que no hi hagi regulació; volem regulacions eficients que no carreguin el sistema productiu", ha afegit Pujol, que ha resumit les seves reivindicacions que millori la contribució de les administracions a l'economia amb més eficiència i menys càrregues al sector privat.

Ha posat la justícia mercantil com a exemple d'àmbit millorable, ja que "podria ser més ràpida" per no perjudicar la seguretat jurídica quan hi ha casos de conflictes empresarials com els de violació de patents, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés