Foment del Treball alerta d'un "increment exponencial" de l'absentisme fins a màxims històrics

Publicat 7/10/2019 16:19:35CET
Imágenes de recurso de camareros
Eduardo Parra - Europa Press

Considera l'absentisme un problema "multifactorial"

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha alertat aquest dilluns d'un "increment exponencial" de l'absentisme laboral fins a màxims històrics, perquè la taxa a Espanya es va situar en el 5,3% el 2018, la xifra més alta des de l'any 2000, i durant el primer trimestre l'absentisme justificat i injustificat van provocar la pèrdua del 5,2% i l'1,4% de les hores pactades a tot Espanya, i del 5,3% i l'1,5% a Catalunya.

En una roda de premsa per presentar el seu XIV Informe del Mercado Laboral y Negociación Colectiva, la presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de la patronal, María Ángeles Tejada, i el director de Relacions Laborals i Assumptes Socials, Javier Ibars, han considerat que es tracta d'un problema "gravíssim" per a les empreses i l'economia catalana i pel conjunt d'Espanya.

Ibars ha explicat que en èpoques de recessió disminueix la incapacitat temporal, mentre que en temps de creixement es dispara, i ha parlat de l'existència d'una "certa vinculació" amb la percepció dels treballadors de la possibilitat d'agafar baixes.

A més, ha sostingut que la problemàtica de l'absentisme és una qüestió multifactorial que implica treballadors, sindicats, empreses i administració.

Per reduir l'absentisme, la patronal ha proposat potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada, suprimir l'obligació empresarial del pagament de la prestació des del quart al quinzè dia de la baixa i fomentar els canals de comunicació entre el personal mèdic dels Serveis Públics de Salut i els serveis mèdics de mútues i empreses, entre d'altres mesures.

ABSENTISME

Tejada, per la seva banda, ha explicat que l'absentisme es va incrementar principalment al nord d'Espanya --la part més industrialitzada--, amb més incidència en la indústria (5,6%), seguida pels serveis (5,4%) i la construcció (3,6%).

També ha destacat que el factor determinant de la taxa d'absentisme és el nombre d'hores no treballades per incapacitat laboral per contingències comunes, amb 5,2 milions de processos a tot Espanya, un 12,7% més.

Els treballadors de 16 a 24 anys són els que van acumular més incidències, tot i que també els que van registrar unes baixes més curtes, mentre que els mesos en què es van registrar més baixes van ser gener, març i novembre, i el que menys, a l'agost.

INCERTESA

Ibars ha sostingut, a més, que és complicat que hi hagi un creixement de les inversions i de l'ocupació davant l'actual situació d'"incertesa", de desacceleració econòmica i de les possibles contrareformes laborals del proper Govern central.

De fet, preguntat per l'augment dels ERO respecte a l'any anterior, Ibars ha sostingut que "la lògica indica" que continuarà havent-hi una tendència d'increment i d'un augment de l'atur.

La patronal ha destacat l'augment del 2,3% dels convenis col·lectius a nivell estatal, davant de la caiguda del 4,7% a Catalunya: "La regulació de la ultraactivitat ha comportat l'impuls de la negociació col·lectiva, la qual cosa ha suposat la renovació --dels convenis--. Seria un greu error dur a terme una contrareforma d'aquesta figura".

INCREMENT DELS ERO

Segons ha recollit la patronal catalana, els ERO a Catalunya van augmentar a 254 expedients fins a l'agost del 2019, un 37,3% més respecte a l'any anterior, mentre que van afectar un total de 5.897 treballadors, equivalent a un 42,7% més que del gener a l'agost del 2018.

La patronal ha atribuït aquesta tendència a la supressió de les mesures incentivadores dels ERO, de la suspensió de contractes i reducció de jornada, i també al procés de desacceleració econòmica mundial.

Ibars també ha criticat l'augment de la conflictivitat laboral a Catalunya, perquè fins al maig d'aquest any es van produir 68 vagues, un 55% més respecte al mateix període del 2018, secundades per 22.502 treballadors més --un 132% més--, que també ha atribuït a la desacceleració econòmica i laboral.