Publicat 1/8/2020 20:18:51 +02:00CET

Foment, Pimec, UGT i CC.OO. demanen al Govern no tramitar el projecte de decret-llei sobre cambres

Josep González (Pimec), Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball), el conseller Pere Aragonès, Javier Pacheco (CC.OO.) i Camil Ros (UGT), en una foto d'arxiu.
EUROPA PRESS - Archivo

El PSC el portarà davant el Consell de Garanties Estatutàries si es tramita

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

Les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats UGT i CC.OO de Catalunya han demanat al Govern no tramitar el projecte de decret-llei sobre les cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya, que consideren contrari als principis del diàleg social entre els agents més representatius.

En un comunicat conjunt aquest dissabte, sostenen que el decret-llei "amenaça la pròpia essència de la participació institucional, del diàleg social i de la concertació social a Catalunya i que en cap cas es justifica el seu caràcter d'urgència".

Sostenen que el projecte del decret-llei "no troba encaix en l'Organització Internacional del Treball (OIT) ni en els usos i normes del diàleg social a Europa o en l'Estat".

Al seu parer, atempta contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, en usurpar "els drets reconeguts a les organitzacions empresarials i sindicals", a més de contra el Decret-llei 9/2020 de 24 de març, regulador del diàleg social.

Patronals i sindicats rebutgen que "l'adscripció administrativa de les cambres justifiqui la seva representativitat i participació institucional, quan es tracta d'ens de Dret públic, tutelades pel Govern".

I així ho han expressat per carta al president de la Generalitat, Quim Torra; al vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; a la consellera d'empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i al conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

Han signat la missiva el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el de Pimec, Josep González, així com els secretaris generals de CC.OO de Catalunya, Javier Pacheco, i d'UGT de Catalunya, Camil Ros.

EL PSC PLANTEJA PORTAR-HO Al CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha avançat que el seu grup parlamentari portarà el projecte de decret-llei davant el Consell de Garanties Estatutàries si el Govern el tramita en contra d'aquesta petició de patronals i sindicats.

"La Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia consagren el diàleg social als sindicats i patronals més representatives", ha defensat en una anotació en Twitter recollida per Europa Press.

En un altre tuit, el president del PP català, Alejandro Fernández, també ha expressat el seu suport a la petició dels agents socials sobre aquesta qüestió.

Contador