Foment exigirà a Abertis i Itínere que lliurin en "estat adequat" les autopistes que vencen

José Luis Ábalos compareix en la Comissió de Foment del Congrés
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS
Publicat 12/7/2018 17:31:52CET

Foment confirma la fi de peatge a l'AP-1, un tram de l'AP-7 i l'AP-4 Sevilla-Cadiz

MADRID, 12 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Foment exigirà a Abertis i Itíene, concessionàries de les tres autopistes que acaben el seu termini de concessió aquest any i el que ve, que les lliurin a l'Estat en "estat adequat de conservació", i que prèviament realitzin les eventuals inversions i actuacions necessàries per garantir-ho.

Així ho va indicar el titular del Departament, José Luis Ábalos, després de ratificar en la seva primera compareixença parlamentària que les tres vies de pagament que vencen aquesta Legislatura revertiran a l'Estat i quedaran així lliures de peatge per als usuaris.

Es tracta de l'AP-1 Burgos-Armiñón, que actualment té Itínere en concessió, el tram de l'AP-7 entre Tarragona i Alacant i l'AP-4 Sevilla-Cadis, dues concessions d'Abertis.

Ábalos va indicar que Foment realitzarà a totes elles una 'due dilligence', un estudi detallat de l'estat de la infraestructura, "per determinar les actuacions que ha de dur a terme l'actual concessionària perquè l'estat de conservació de la via previ a la seva entrega sigui l'adequat".

Posteriorment, una vegada la via estigui en mans de l'Estat, serà l'Estat i, per tant, amb càrrec a les arques públiques, el que se n'encarregui del manteniment, igual que en la resta de la xarxa.

En aquest sentit, el ministre va indicar que en el cas de l'AP-1, la primera que venç, el proper 30 de novembre, estan organitzant "contra rellotge" el concurs públic per al seu posterior manteniment.

Ábalos va mostrar també la seva disposició a treballar amb les administracions dels territoris per les quals passen les tres autopistes per "abordar-hi la nova conformació de les xarxes viàries".

Segons el ministre, l'assumpció d'aquestes autopistes al seu venciment, fet encara inèdit al mercat concessional espanyol, "requereix revisar les noves necessitats que puguin requerir per l'augment del trànsit i la seva connexió amb altres carreteres".

"CONSAGRAR" LA SUPRESSIÓ DE PEATGES

El titular de Foment va expressar el seu desig que la seva decisió d'aixecar peatges a autopistes vençudes es "consagri" de cara al futur, perquè s'així s'actuï d'igual forma amb les properes vies de pagament que concloguin la seva concessió.

Ábalos va reiterar que es tracta d'una qüestió d'equitat i justícia amb els territoris" pels quals passen, en considerar que "ja han pagat sobradament aquestes infraestructures que, en altres casos, han estat sufragades amb càrrec al Pressupost".

En aquest sentit, va reiterar que el fet que s'aixequi el peatge "no vol dir que les autopistes siguin gratis", per la qual cosa va insistir a obrir una reflexió sobre la viabilitat i sostenibilitat futura de la xarxa viària, sobretot referent al seu manteniment.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.