Actualitzat 08/07/2014 17:58

La FMC s'obre que hi hagi una única entitat municipalista

Debate sobre financiación local con alcaldes
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Diaz, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha defensat debatre que hi hagi una única entitat municipalista.

   No obstant, el secretari general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Marc Pifarré, n'ha defensat la convivència perquè el treball que porten a terme és "complementari".

   En declaracions als mitjans després de participar en un debat sobre finançament local organitzat per 'Alcaldes.eu', Díaz ha constatat que l'FMC i l'ACM treballen de manera molt coordinada i amb unitat d'acció, però ha admès que no poden negar que es debati una possible fusió.

   "No ens podem negar a parlar amb tota la tranquil·litat sense saber on acabarem i quina serà la decisió final. En un moment com ara no té sentit que ens tanquem a debats que poden ser positius", ha recalcat.

   Malgrat destacar que estan en el millor moment de relacions i que és una cosa que no el preocupa, ha afegit que no poden tancar la porta a plantejar-ho i que "tot es veurà al llarg del temps".

   Tot i això, Pifarré ha reivindicat que l'ACM i l'FMC fan tasques complementàries però que tenen unitat d'acció, i que la tasca dels últims anys ho avala, i ha assenyalat que si totes dues conviuen és perquè tenen "vitalitat" en contra del que passa a altres comunitats on només n'hi ha una.

IBI I ALTRES IMPOSTOS

   En relació amb el debat del finançament local, Díaz ha assegurat que el que es necessita és gent molt competent per administrar els diners dels ciutadans, després d'admetre excessos en el passat per part d'alguns consistoris: "En temps de bonança, no a tot arreu, la despesa es va fer amb l'alegria amb què entraven els ingressos a les arques municipals".

   Malgrat reclamar una millora del finançament local, ha advocat per reformular impostos municipals i començar a parlar de l'homogeneïtzació de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) per al seu càlcul, convertir el que afecta els vehicles en ambiental, i així amb altres taxes i preus públics.

   L'alcaldessa de Figueres ha constatat que es podria esprémer una mica més els impostos locals, la qual cosa serviria per finançar serveis ordinaris, però ha constatat que la gran dificultat que tenen és el finançament de grans infraestructures de caràcter local, com la ronda de circumval·lació que necessiten i la possibilitat de soterrar les vies del tren: "Aquí no hi ha capacitat de fer-ho amb impostos locals".

   El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat i alcalde de Ribes de Freser (Girona), Marc Prat, ha manifestat que ningú pot posar en dubte l'IBI però que convé revisar-lo per una qüestió d'"equitat i equilibri" i evitar que hi hagi disparitats com passa actualment.

   Prat ha reivindicat que les administracions locals han fet els seus deures després d'haver reduït el deute públic i contingut el creixement de la despesa: "No és l'administració que fa més despesa, ni de bon tros, ni la que causa més dèficit".

   En la mateixa línia s'ha pronunciat l'alcaldessa de Figueres (Girona) i representant del comitè executiu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Marta Felip, que ha deixat clar que el problema del dèficit "no està en el món municipal, i encara menys als municipis petits", i ha apuntat que troba a faltar que en els consistoris hi hagi economistes i no només juristes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés