Publicat 13/04/2021 18:54CET

Fitch Ratings qualifica Andbank amb un BBB i MoraBanc amb un BBB-

La seu central de MoraBanc, a Andorra la Vella.
EUROPA PRESS

Andbank va acreditar a tancament del 2020 un benefici de 29,5 milions i MoraBanc de 30,1

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 abr. (EUROPA PRESS) -

L'agència Fitch Rating ha confirmat les qualificacions BBB per a Andbank i de BBB- per a MoraBanc, segons han destacat totes dues entitats bancàries andorranes aquest dimarts en els seus respectius comunicats de premsa.

Així, Andbank es posiciona per segon any consecutiu com el banc d'Andorra amb la millor qualificació Fitch; l'agència destaca la presència internacional del banc en el negoci de banca privada i la seva escala comercial.

L'informe de Fitch també destaca "els sòlids beneficis d'explotació, la qualitat dels actius, la protecció que ofereix per les seves elevades provisions per cobrir préstecs dubtosos, les garanties sobre els préstecs i la seva satisfactòria capitalització", segons Andbank.

El Grup Andbank va tancar el 2020 amb un benefici de 29,5 milions d'euros, un 5% més que l'any anterior, i el volum d'actius sota gestió es va incrementar un 6% fins als 25.303 milions d'euros.

En aquest punt, l'agència de qualificació afegeix que la rendibilitat d'Andbank va donar mostres de fortalesa i es va beneficiar dels resultats per comissions del negoci de banca privada, que constitueixen una font d'ingressos "estable i recurrent".

De la mateixa manera, Fitch considera que Andbank "està ben situat per aprofitar l'escala i el creixement de volums d'actius gestionats a nivell internacional", segons el comunicat del banc.

Quant a l'avaluació de la qualitat dels actius, l'informe de Fitch Ratings fa referència a la ràtio d'actius problemàtics, que va passar del 4,3% a final del 2019 al 4,1% el 2020.

Així mateix, l'agència valora com satisfactoris els coeficients de capital d'Andbank per al perfil de risc del banc, que va tancar el 2020 amb un coeficient regulador de capital (ràtio CET1) del 13,6%.

Fitch Ratings considera que la capitalització derivada dels actius problemàtics no provisionats és gestionable (13% del capital CET1) i "mitiga els riscos relacionats amb la seva base de recursos propis i la seva cartera de préstecs".

També destaca la solidesa de les cobertures i el nivell de colateralització dels actius problemàtics i subratlla la protecció que ofereix Andbank per les seves "elevades provisions per cobrir préstecs dubtosos i les garanties sobre els préstecs", recull el comunicat.

En aquest sentit, la companyia considera que el banc andorrà "compta amb una àmplia i estable base de dipòsits que permet finançar íntegrament la seva cartera de préstecs".

A tancament del 2020, la ràtio de solvència TIER1 d'Andbank es va situar en un 16,02% consolidat, i un 27,91% a Andorra; la ràtio de liquiditat LCR es va mantenir per sobre del coeficient de cobertura de liquiditat mínim del100%, amb un 190,26%.

PERSPECTIVA ESTABLE PER MORABANC

En el cas de MoraBanc, Fitch manté la valoració del rating en BBB- i revisa a l'alça la perspectiva que ara se situa en estable; l'informe de l'agència destaca la fortalesa de l'entitat bancària, que es reflecteix "en un balanç fort per poder afrontar possibles escenaris econòmics adversos".

Una gestió conservadora amb una exposició moderada al risc amb uns actius de qualitat i una eficiència que Fitch situa per sobre de la resta de bancs andorrans "han estat clau per incrementar el benefici", segons el comunicat de MoraBanc.

L'agència de qualificació destaca "el bon posicionament" de l'entitat bancària a Andorra i el creixement que registra aquests darrers anys a nivell internacional en la gestió de banca privada.

El president de MoraBanc, Pedro González Grau, destaca que tots els esforços d'aquests darrers anys per ser un banc "més fort, gran, i eficient es veuen en l'evolució de les valoracions de Fitch que, després d'uns anys estables, ara també millorem".

De la seva banda, el director general, Lluis Alsina, ha afegit: "Hem tingut quatre anys amb bons resultats i comptem amb un pla estratègic per continuar creixent a nivell andorrà i internacional".

MoraBanc va tancar l'exercici 2020 amb un creixement del benefici fins als 30,1 milions d'euros amb una pujada dels recursos de clients del 6,5% amb una ràtio de solvència que augmenta fins al 25,5% CET1 fully loaded, "uns resultats que ara es veuen reforçats per valoració de Fitch.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés