Publicat 6/2/2019 17:35:32 +01:00CET

La Fiscalia s'oposa a qu els gihadistes de Barcelona i Cambrils siguin jutjats per assassinat com demana l'AVT

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audincia Nacional s'ha tornat a oposar a qu Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza, els tres detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017, siguin jutjats també pels 16 assassinats i ha defensat mantenir el processament per integració/collaboració en organització terrorista, fabricació, tinena i dipsit d'explosius i estralls en grau de temptativa.

Segons han informat les fonts jurídiques, així ho ha manifestat el Ministeri Públic en la vista que s'ha celebrat en la Secció Segona de la Sala Penal en qu s'han examinat tant els recursos dels processats, que demanen el sobresement de les actuacions, com els de les acusacions populars i particulars, que demanen que se'ls imputin també pels assassinats.

Entre les acusacions que solliciten el processament per assassinat hi ha l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que ha avanat que encara que finalment la Sala opti per mantenir el processament actual, previsiblement inclour en el seu futur escrit d'acusació el delicte d'assassinat per Oukabir i Houli Chemlal.

El Jutjat Central d'Instrucció número 4 va processar Oukabir i Houli Chemlal pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinena i dipsit d'explosius i estralls en grau de temptativa. A Iazza, qui va ser detingut a Castelló diversos mesos després dels atemptats, se li va atribuir el delicte de collaboració en organització terrorista.

ASSASSINATS I INTENTS D'ASSASSINAT

L'AVT creu que als dos primers caldria acusar-los també pels 16 assassinats perpetrats a Barcelona i Cambrils, així com 140 delictes d'assassinat en grau de temptativa, malgrat que tots els autors materials van morir amb prou feines hores després dels atemptats. A més, també vol que Iazza sigui jutjat per tinena d'explosius.

Les defenses d'Oukabir i Houli Chemlal han menyspreat aquestes pretensions i han insistit que els seus clients no van arribar a conixer els plans de Younes Abouyaaqoub de dur a terme l'atropellament massiu a Les Rambles, perqu va decidir fer-lo de manera precipitada.

Segons la seva versió, l'explosió a la casa d'Alcanar un dia abans dels atemptats va desbaratar els plans de la cllula i va ser llavors quan Abouyaaqoub i els terroristes abatuts a Cambrils van canviar les seves intencions, per no les van compartir amb els detinguts.

LA FISCALIA NO VEU SUFICIENTS INDICIS

Ni el jutge instructor ni la Fiscalia consideren que hi hagi suficients indicis per afirmar que Oukabir i Houli Chemlal tinguessin una participació directa en els atemptats, per molt que formessin part de la cllula gihadista que liderava l'imant Abdelbaki Es Satty.

Després d'escoltar els arguments del Ministeri Públic, de les defenses dels sospitosos i de les acusacions, la Sala Penal haur de deliberar i decidir si manté el processament pels tres o els amplia les imputacions de cara al judici, que encara no té data d'assenyalament.

El que sí que ha decidit ja el tribunal és desestimar el recurs contra el processament que havia presentat la defensa d'Oukabir, qui demanava ser exculpat i allegava, entre altres raons, que l'acte que el va enviar a judici estava "estereotipat", mancat de motivació i basat en fonaments jurídics que no permeten deduir-ne la implicació en cap cllula gihadista.

"El tribunal té el dubte sobre la resolució contra la qual es dirigeix aquest recurs, perqu no és possible considerar, ni remotament, insuficientment motivat l'ordre de processament del 10 d'octubre. Potser el qualificatiu d''estereotipat' convingui millor al recurs que a l'acte recorregut, perqu es retreu de manera rutinria una falta de motivació que de cap manera s'ajusta a l'acte apellat", li contesta la Sala, que rebutja així les seves pretensions.