La Fiscalia s'oposa a concedir un permís de tres dies a Jordi Sànchez

Publicat 7/2/2020 16:51:17CET
L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez surt de la presó de Lledoners en el seu primer permís penitenciari de dos dies, Barcelona (Espanya), 25 de gener del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Al·lega que admet els fets pels quals va ser condemnat però "no suposa un reconeixement del delicte"

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Barcelona s'oposa a concedir un permís penitenciari de tres dies a l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Sànchez, que va condemnar el Tribunal Suprem pel procés sobiranista, perquè el considera "prematur, injustificat i improcedent".

En l'escrit d'aquest divendres que ha remès al Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Barcelona, i que ha consultat Europa Press, el fiscal considera que el permís que va proposar la junta de tractament de Lledoners (Barcelona) és prematur per l'escàs temps de compliment en relació amb la pena de nou anys de presó per un delicte de sedició.

La Fiscalia argumenta que "la pena ha d'identificar-se pel conjunt social i per l'afectat com una sanció efectiva, per la qual cosa la concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats fan il·lusòria la finalitat de prevenció especial o retributiva que la pena compleix".

També considera que Sànchez, que sí que ha pogut disposar d'un permís de dos dies que no requereix de validació d'un jutjat, no ha assumit els fets delictius i no segueix cap tractament penitenciari.

Segons l'informe jurídic de Lledoners que cita la Fiscalia, Sànchez reconeix els fets que es recullen en la sentència, "però aquest reconeixement dels fets no suposa un reconeixement del delicte, perquè l'intern en fa la seva pròpia interpretació", remarca el ministeri públic.

La Fiscalia afegeix que l'expresident de l'ANC admet la seva participació en mobilitzacions favorables a l'1-O "i oblida que es tractava d'un referèndum il·legal i que aquestes manifestacions i discursos es recullen com a fets provats en la sentència i per tant són una part del delicte de sedició pel qual compleix condemna".

A més, en un informe psicològic, es constata que "les conviccions no les canviaria, però sí la manera de dur-les a terme, i assegura que canviaria el fet de pujar al cotxe --de la Guàrdia Civil-- per avisar els manifestants que desconvoquessin la manifestació --del 20 de setembre del 2017--, perquè des de l'exterior es va percebre com una falta de respecte a la policia", segons recull el ministeri públic.

"NO HE COMÈS CAP DELICTE"

La Fiscalia es fa ressò d'una entrevista de Sànchez a 'El Mundo' en la qual va assegurar que no demanaria l'indult: "No he comès cap delicte. No el demanaré".

El ministeri públic també valora que "la veritat és que l'abandonament de l'activisme i el fet de deixar de ser president de l'ANC no va ser conseqüència dels fets, sinó que va ser una decisió que va prendre amb l'objectiu de liderar la llista de JxCat a Barcelona en les eleccions generals del 28 d'abril del 2019".

I afegeix que "tot i que ara les seves expectatives no estan en la política activa, això no és fruit d'una decisió personal, sinó de la pena d'inhabilitació absoluta imposada" en la sentència del TS.

Contador