Publicat 04/03/2020 13:14CET

La Fiscalia recorre un permís de Jordi Sànchez perquè considera que és prematur i que no assumeix el delicte

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez surt de la presó de Lledoners en el seu primer permís penitenciari de dos dies, a Barcelona (Catalunya/Espanya), 25 de gener del 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Assegura que no pretén canviar la seva ideologia sinó que es vehiculi per causes legals

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha presentat un recurs d'apel·lació a l'Audiència de Barcelona contra la concessió a l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Sànchez, d'un permís penitenciari de tres dies de la presó de Lledoners (Barcelona), després que la jutge de vigilància penitenciària l'autoritzés.

Pel fiscal, no procedeix concedir el permís perquè "s'apreciar la incidència sobre el penat d'elements o factors negatius que s'han d'avaluar desfavorablement", perquè té una pena alta que només ha complert parcialment, no reconeix el delicte i no ha fet un programa específic de tractament.

Demana a l'Audiència que denegui el permís per "prematur, per l'escàs temps de compliment en relació a la pena imposada, que a més frustra, en gran manera, les finalitats de la pena de prevenció general i especial i fins i tot de rehabilitació".

També el considera injustificat perquè Sànchez no assumeix que ha comès uns fets delictius i no se'n penedeix, i per l'absència de tractament penitenciari per superar els dèficits detectats.

En respota a la jutge de vigilància penitenciària que va autoritzar el permís, el fiscal li replica que, tot i que és legítim defensar la seva innocència i no penedir-se'n, aquesta opció té "importants conseqüències a l'hora de valorar si es compleix la finalilitat primordial de reeducació" que la Constitució atorga a les penes.

Afegeix que, per tant, si l'intern no considera la seva conducta un delicte, no seria "capaç de diferenciar entre el que és legal i el que no ho és".

En l'escrit, el fiscal rebutja, tal com afirma la jutge, que pretengui que Jordi Sànchez canviï la seva ideologia amb el programa de tractament, sinó que "l'ajudi a comprendre que per aconseguir les finalitats que pretén, legítims en la generosa Constitució Espanyola, no hi ha cap altra via que la de la modificació legislativa per les vies legals".

RECLAMAR EL DRET A DECIDIR

"L'intern no ha estat condemnat per reivindicar el dret a decidir sobre la situació de Catalunya, cosa que repetim, és totalment legítim i respectable, sinó per haver fet la reivindicació fora de les lleres que s'estableixen legalment", argumenta.

Segons ell, un permís penitenciari no pot concedir-se només perquè l'intern hagi complert una quarta part de la condemna i té bona conducta, "perquè s'estaria obviant que els mateixos estan encaminats a la preparació per a la vida en llibertat i no constitueixen una finalitat en si mateixos".

Recalca que els permisos de sortida "no tenen la consideració de beneficis penitenciaris o recompenses per bon comportament", sinó que són part del tractament penitenciari com una preparació per a la vida en llibertat.

Per aquest cas, ressalta "la gravetat del delicte comès i el be jurídic atacat", que rebutja concedir el permís si es valora el delicte en concret --sedició-- i la manera en què es va cometre, atès que no tots els delictes són iguals, ni tenen el mateix retret social, ha avisat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés