Publicat 3/12/2019 15:51:14 +01:00CET

La Fiscalia recorre l'absolució de Xabi Alonso i demana que es repeteixi el judici

Xabi Alonso
ANTONIO GUTIÉRREZ / EUROPA PRESS - Archivo

L'Audiència de Madrid va considerar la tributació de l'exfutbolista "ajustat" al règim fiscal

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Madrid ha recorregut l'absolució de l'exfutbolista Xabi Alonso de tres delictes contra la Hisenda Pública per eludir el pagament de cinc milions d'euros en els exercicis fiscals del 2010, 2011 i 2012 i ha sol·licitat que es repeteixi el judici, han informat fonts fiscals.

En el recurs, el ministeri públic impugna igualment l'absolució dels seus assessors Iván Zaldúa i Ignasi Maestre. Argumenta de manera contundent la valoració que l'Audiència de Madrid va fer de les proves va ser "incorrecta", així com que la seva resolució no té "racionalitat jurídica".

En la sentència absolutòria, els magistrats es van mostrar en contra de la posició de la Fiscalia en determinar que va resultar "ajustat" al règim fiscal i que els fets no van constituir delicte. El fiscal va rebaixar en el judici la sol·licitud de pena de cinc anys a dos anys i mig per haver pagat tres milions d'euros.

El primer motiu del recurs subratlla que "diversos elements de prova valorats en la sentència no es van sotmetre a contradicció en la vista oral", mentre que el segon assenyala que "la valoració de les proves que va fer el tribunal plasmada en la sentència és incorrecta".

Per al fiscal, la sentència impugnada centra l'objecte d'anàlisi, a l'efecte de determinar si l'acusat havia comès els delictes contra la Hisenda, en la realitat del contracte de cessió de drets d'imatge a l'entitat Kardzali de data 1 d'agost del 2009, entenent que "únicament podria imputar-se la comissió dels delictes si tal contracte no respongués la realitat per ser una simulació absoluta com defensen les acusacions".

Recorda, per exemple, que la sentència parla d'una manera "inhabitual" de comportar-se per part dels acusats tot i que a l'hora de motivar la seva absolució els magistrats al·ludeixen a una convicció construïda sobre les declaracions prestades en fase de diligències d'investigació de terceres persones "que no van ser sotmeses a contradicció ni immediació".

Subratlla que "no aconsegueix comprendre" la raó per la qual els magistrats disseccionen les declaracions prestades en diligències d'investigació "descartant, en canvi, part de les actuacions practicades en el judici oral".

FALTA DE RACIONALITAT JURÍDICA

El recurs, a més, assenyala que la resolució impugnada manca tant d'"insuficiència com de racionalitat jurídica en la motivació fàctica".

La Fiscalia precisa que les seves discrepàncies amb els magistrats no són "valoratives", sinó que el nucli de tals discrepàncies la situa en la manca de racionalitat de la motivació fàctica amb base en les proves practicades en el judici oral i la coherència entre aquestes".

Per aquest motiu insisteix en el seu escrit en què els elements probatoris es determinin de manera "lògica" i "raonable" perquè els fets que es jutgen tenen l'entitat "suficient" perquè el ministeri fiscal interessi una sentència de "més" altura tenint en compte que Alonso va deixar de tributar totes les quantitats derivades de l'explotació dels seu drets d'imatge que ascendien a més de 5 milions d'euros.

A manera de conclusió el recurs posa l'accent que arran de les proves practicades ha quedat acreditat que Kardzali és una estructura destinada "exclusivament" a eludir el pagament de les obligacions tributàries de Xabi Alonso i que, per tant, la cessió dels seus drets a la mateixa "només pot qualificar-se de simulació absoluta".

De fet, segons recull el recurs fiscal, la Fiscalia entén que Kardzali es dedicava "únicament" a emetre factures "i per això era un instrument d'ingressos i pagaments".

Atès que la sentència conclou que diverses empreses van pagar l'acusat per mitjà de la societat Kardzali per l'explotació dels seus drets d'imatge, el representant del ministeri públic es pregunta, "per què es conclou que van abonar l'acusat si havia cedit l'explotació dels drets d'imatge a una societat?". Aquesta circumstància crida l'atenció de la Fiscalia i confirma que l'entitat constituïa "un instrument d'ingressos i pagaments".