La Fiscalia rebutja que Turull, Rull i Sànchez s'entrevistin en els recessos del judici

El tribunal cierra el calendario de abril con más observadores y testigos de las defensas
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO
Publicat 16/4/2019 14:53:17CET

Considera que es respecten els seus drets polítics, més enllà de la "limitació evident" que és la presó provisional

MADRID, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha informat que està en contra que els líders independentistes Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull rebin permisos per sortir de la presó amb l'objectiu de fer campanya electoral o atenguin els mitjans de comunicació en els recessos del judici al procés perquè entén que hi ha el "risc" que promoguin "mobilitzacions públiques violentes" o "tumults" com els que se'ls atribueixen en el procediment.

Els tres, proclamats candidats a les eleccions generals del proper 28 d'abril, havien sol·licitat una autorització per poder participar en els actes de campanya i, en cas de no rebre cap permís, que se'ls permetés fer rodes de premsa, concedir entrevistes o gravar espots aprofitant els recessos de les sessions del judici oral, també amb vista als propers comicis.

En un escrit signat pels fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, el Ministeri Públic s'oposa "absolutament" a aquestes pretensions i raona que en aquests casos "la presó provisional comunicada i sense fiança es va adoptar pel risc que l'investigat pogués impulsar mobilitzacions públiques violentes o greument contràries a l'ordre públic i la pau social semblants a les que en aquest procediment se li atribueixen".

"Les autoritzacions de sortida del centre penitenciari o de participació en mitjans de comunicació precisament possibilitarien les situacions de risc que la presó ha tractat de conjurar, perquè no només facultarien l'impuls de mobilitzacions immediates sinó que poden aprofitar-se per propiciar que els tumults es materialitzin en resposta a la conformació institucional que resulti dels comicis o com a reacció a qualsevol actuació política que cristal·litzi en la manera que rebutja l'ideari de l'encausat", argumenta.

En aquesta línia, considera que "les autoritzacions que ara es reclamen de sortida del centre penitenciari o de participació en els mitjans de comunicació precisament possibilitarien les situacions de risc que la presó ha mirat de conjurar" i a més, "pugnaria amb els motius que van determinar la detenció: els greus fets que van provocar la ruptura violenta de l'ordre constitucional amb el propòsit de derogar la Constitució espanyola".

EN EL CONFLICTE, PREVAL LA LLEI

La Fiscalia recorda que s'han pogut integrar en les seves respectives candidatures, ja en presó provisional i culpables en un judici oral que segueix en marxa, així que "per més que aquesta circumstància comporti una limitació evident per a les seves participacions en la campanya electoral, ni suposa la impossibilitat de ser elegit, ni comporta una pèrdua o una alteració essencial de l'efectivitat del dret de participació democràtica", en línia amb la jurisprudència del Suprem.

A més, considera "obvi que hi ha restriccions respecte al més limitat dret de participació en una campanya electoral, perquè per més que aquesta participació resulti inherent a la postulació d'un candidat, posseeix un abast menor que l'exclusió absoluta del dret a ser elegit, particularment en processos electorals que descansen en un sistema d'elecció basat en llistes tancades", com ho són a Espanya.

Així, si bé es produeix "un conflicte d'interessos entre el legítim exercici del dret fonamental de participació política i els béns jurídics que tutelen les normes penals que han estat presumptament infringides" pels investigats, aquesta situació ha de ser resolta "a favor de l'ordre constitucional que tutela la norma penal que se'ls imputa".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.