Fiscalia rebutja modificar els compliments de condemna de cinc dels presos pel temps de preventiva

Publicat 16/12/2019 15:45:52CET

Forn ho va demanar els 4 mesos que no va poder exercir com a regidor i Sànchez, Rull i Turull reclamen una interpretació "nova"

MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha rebutjat en diversos escrits que el tribunal hagi de modificar els temps de compliment de condemna de presó i inhabilitació imposats a cinc dels condemnats pel procés independentista a Catalunya -Carme Forcadell, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull-, així com havien sol·licitat les seves defenses, pel temps de presó preventiva que va patir cadascun d'ells abans de ser condemnats en ferma.

En el cas Forn, la petició es plantejava en relació amb el període de temps -del 14 de juny al 14 d'octubre del 2019- que no va poder exercir com a regidor a l'Ajuntament de Barcelona, perquè li sigui descomptat el compliment de la pena d'inhabilitació absoluta que li ha estat imposada en la sentència, de 10 anys i 6 mesos de presó i el mateix temps d'inhabilitació.

L'escrit de la Fiscalia, signat pels fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, assenyala que aquesta petició no pot ser atesa per diverses raons, entre aquestes que la pena d'inhabilitació absoluta a la qual va ser condemnat suposa la privació definitiva de tots els honors, ocupacions i càrrecs públics que tingués Forn. Produeix, a més, la incapacitat per obtenir els mateixos o qualssevol altres càrrecs.

Afegeix que no es pot comparar el cas de Forn amb el d'altres condemnats, com són l'exvicepresident Oriol Junqueras o els exconsellers Rull i Turull, els quals havent estat triats diputats al Congrés van ser suspesos en les seves funcions per la Mesa del Congrés dels Diputats en aplicació del que es disposa en la llei d'enjudiciament criminal en haver-se dictat contra ells ordre de processament per delicte de rebel·lió. En el cas de l'exconseller d'Interior la suspensió cautelar no va ser efectiva perquè l'Ajuntament de Barcelona no va prendre cap decisió sobre aquesta qüestió.

Forn, a més, va ser autoritzat pel Tribunal per prendre possessió del càrrec de regidor, però van denegar l'autorització per assistir a les sessions ordinàries del consistori barceloní tenint en compte la seva situació de presó preventiva a conseqüència del procés. Així, la inassistència a les sessions durant el període de quatre mesos que el sol·licitant indica no és la conseqüència d'una suspensió cautelar ex lege, sinó de la necessitat de mantenir la mesura de presó provisional per salvaguardar les finalitats del procés", afegeix la Fiscalia.

FORCADELL HO DEMANA PER LA VIGILÀNCIA POLICIAL

Quant a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, la seva defensa sol·licitava una modificació de liquidació de condemna respecte dels 11 anys i 6 mesos de presó que se li van imposar per descomptar d'aquesta pena i es comptabilitzi com un dia el període de vigilància policial de 24 hores al qual diu que va ser sotmesa des del 2 de novembre al 8 de novembre del 2018, les dates prèvies a la seva declaració al Suprem.

En aquest cas, els fiscals Zaragoza i Cadena assenyalen que la seva petició de rebaixa de sis dies de condemna manca de fonament perquè "tot i haver existit" la referida vigilància no va restringir la llibertat personal ni de moviments.

Malgrat reconèixer que la referida vigilància hauria afectat el dret a la intimitat de la sol·licitant, la Fiscalia afegeix que això "no permet la seva compensació amb la pena de presó".

Finalment, respecte a Sánchez, Rull i Turull, la seva defensa sol·licitava a la Sala una modificació de les seves liquidacions de condemna respecte a la mesura de presó provisional per imposar una interpretació "nova" que beneficiï els reus, cosa que per als fiscals manca igualment de fonament per no aportar el seu advocat, Jordi Pina, una regla d'equivalència concreta.

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Sant Joan Despí (Barcelona) decreta tres dies de dol per la dona assassinada

 3. 3

  Google comença a cobrar al Govern dels EUA per l'accés a les dades d'usuaris

 4. 4

  El TC demana a la Fiscalia que actuï contra Torrent per les propostes d'autodeterminació

 5. 5

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista