Publicat 9/5/2019 17:12:58CET

La Fiscalia de l'Audiència Nacional recorre l'absolució de Rosell perquè troba injustificat el dubte del tribunal

EUROPA PRESS

MADRID, 9 Maig (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha anunciat aquest dijous la presentació d'un recurs davant la Sala d'Apel·lació contra la decisió de la Secció Primera d'absoldre l'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell i quatre dels seus parents i col·laboradors d'un delicte de blanqueig, perquè considera que no es va valorar adequadament la prova i que els dubtes del tribunal no estan justificats.

Es refereix a l''in dubio pro reo' (en cas de dubte, es beneficia l'acusat) que va aplicar la Secció Primera per dictar l'absolució el passat 24 d'abril en apreciar que no quedava prou acreditat que els fets que se li imputaven fossin realment delictius, perquè de les tres operacions mercantils objecte de la querella podia fer-se tant una lectura, com l'altra.

La Fiscalia discrepa i sol·licita l'anul·lació d'aquella resolució "per insuficiència de motivació", i demana així que s'enjudiciï un altre cop la causa "amb una composició diferent" del tribunal. "L'absolució només es justifica quan existeix un dubte raonable i no de qualsevol mena i destaca, en aquest cas, la falta de lògica econòmica en l'activitat de Rosell, Besolí i dels altres acusats", diu el Ministeri Públic en un comunicat.

En aquest sentit, exposa que "no troba lògic donar per provat que es van crear societats pantalla en paradisos fiscals, es van simular contractes, es van efectuar nombroses transferències a Andorra amb persones properes i sense causa, per concloure que es tracti de negocis lícits".

"Els fets que es donen per provats en la sentència relaten una sèrie de negocis absolutament irregulars; contractes en dates correlatives a la constitució de les empreses que els signen, diners que van i venen sense sentit per comptes de persones que no intervenen en aquests negocis, retorn dels diners al seu origen, etc. que es diu que són lícits, quan la inferència lògica és considerar que aquests negocis, lluny de ser lícits, el que pretenen és blanquejar els diners il·lícitament obtinguts", planteja sobre aquest assumpte.

A més, es refereix al fet que la Sala va apuntalar l'absolució d'un delicte de blanqueig per falta de proves del delicte que va generar aquests diners 'bruts', així com sobre la seva falta de tipificació a l'efecte de la doble incriminació necessària perquè Espanya condemni un delicte comès a l'estranger.

"CONCLUSIÓ JURÍDICA INDEGUDAMENT APLICADA"

Per a l'acusació pública, aquesta és "una conclusió jurídica indegudament aplicada" perquè ha existit una activitat delictiva comesa al Brasil de la qual la Fiscalia va aportar prova suficient, encara que no hi hagi hagut condemna prèvia. Es refereix a les activitats del president de la Federació Brasilera de Futbol, Ricardo Terra Teixeira, els diners del qual haurien estat blanquejant l'entramat societari de Rosell, segons la querella inicial.

"S'ha acreditat que els béns blanquejats procedeixen d'una activitat delictiva prèvia, a través de l'origen il·lícit i la destinació absolutament il·lògica dels seus diners en les moltes transferències, unes dades que va facilitar Andorra a la Comissió Rogatòria Internacional", destaca el comunicat, signat pel tinent Fiscal de l'Audiència Nacional Miguel Ángel Carvallo.

Amb tot, destaca que la sentència sí que "reconeix com a correcta i mesurada la investigació de la Fiscalia, de la Policia Judicial i del mateix Jutjat Central d'Instrucció, i valora la utilitat de la presó provisional acordada durant el procediment perquè va garantir la presència de dos dels acusats dels quals es podia témer un risc de fugida".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.