Publicat 18/5/2020 16:00:37 +02:00CET

Fiscalia investiga el missatge de 'PSOE assassí' en adhesius amb imatges de mascaretes a València

VALÈNCIA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Provincial de València investiga l'aparició d'uns adhesius en el mobiliari urbà de diversos carrers de la ciutat de València que contenien el missatge de 'PSOE assassí' escrit sobre una mascareta quirúrgica. En elles es distorsionava el logo de la formació i se substituïa per una imatge que s'assemblava a una calavera al costat d'una altra frase a la part inferior: "Ni oblit ni perdó", i la bandera espanyola.

La secció d'Odi de la Fiscalia, coordinada per la fiscal Susana Gisbert, és l'encarregada d'aquestes diligències d'investigació obertes després d'una denúncia del PSPV sobre aquests adhesius, en la qual es demanava que es comprovessin els fets i es determinés la naturalesa delictiva dels mateixos, segons ha pogut saber Europa Press.

En la denúncia s'al·ludia a l'aparició d'aquests adhesius el passat 4 de maig de 2020 i el PSPV entén que "en clara al·lusió" a la situació de pandèmia generada per Covid-19, "a través de la imatge de mascaretes s'intenta responsabilitzar al PSOE de les morts, amb la manipulació del logo substituint la rosa per una calavera". I imputant aquest partit l'"assassinat" de les persones.

La formació política afirma que aquests missatges poden atemptar contra el seu honor i, a més, poden lesionar altres béns jurídics. I en aquest punt fa referència als delictes d'odi.

Al·lega que encara que la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió protegeixen la lliure expressió de les idees, fins i tot rebutjables i molestes per a algunes persones, en cap cas tals llibertats poden donar cobertura al menyspreu i l'insult contra persones o grups, o la generació de sentiments d'hostilitat contra ells, constituint, per això, delictes d'odi.

Les manifestacions denunciades, agrega el PSPV en el seu escrit, "van molt més allà del dret a l'honor de la formació política, suposen una greu fallida de la convivència i del gran ordre constitucional, incitació a l'odi i la discriminació per motius ideològics, doncs busquen un atac al pensament polític socialista i la seva gestió".

"Aquests atacs --s'afegeix-- són directament una greu incitació directa a l'odi i la discriminació del pensament polític socialista mitjançant l'atribució injuriosa i calumniosa de fets que danyen el seu honor, la qual cosa suposa una vulneració del dret a la no discriminació per motius ideològics que no pot emparar-se en la llibertat d'expressió, i amb la finalitat clara de provocar una reacció d'odi enfront del mateix, per si no fos prou sota l'anonimat per evitar tota classe de responsabilitat que dóna mostra evident de la intencionalitat".

Segons el parer del PSPV, en aquest cas ha d'aplicar-se la norma penal perquè una banalització de conductes d'aquest tipus pot donar lloc a una societat insensible a l'agressivitat, a l'odi i, finalment, a la violència.

I conclou la denúncia: "Assistim en els últims mesos a una greu escalada de la crispació i d'odi que ja es trasllada de les xarxes i els mitjans al carrer començant pel mobiliari i les parets que, decididament, ha de tenir una resposta de les institucions, com la Fiscalia, garants dels drets i la seguretat dels ciutadans i el nostre sistema de convivència".

Per tot, la Fiscalia de València ha decidit obrir diligències d'investigació per esbrinar la identitat dels autors d'aquests adhesius denunciats pel PSPV en entendre que aquests fets podrien ser constitutius de delicte.

Contador