Publicat 13/12/2019 17:32:59 +01:00CET

La Fiscalia estudiarà cas per cas si recorre al règim dels presos de l'1-O

L'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, surt del Congrés dels Diputats, on ha iniciat els tràmits pertinents per recollir la seva acta de diputat. A la seva dreta, l'acompanya  Gabriel Rufián (ERC).
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya ha mantingut aquest divendres una reunió amb els fiscals de vigilància penitenciària sobre el règim penitenciari dels presos condemnats pel Tribunal Suprem per l'1-O, i asseguren que no hi ha un criteri prefixat i que s'estudiarà cas per cas per decidir si es recorre, han informat a Europa Press fonts judicials.

El fiscal superior, Francisco Bañeres, i el tinent fiscal, Pedro Ariche, han mantingut una reunió amb la fiscal cap de Barcelona, Concepción Talón, i els fiscals de vigilància penitenciària de Barcelona i Lleida, que també porta Tarragona, per coordinar la resposta a la classificació que finalment validi la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes de la Generalitat, segons han publicat TVE i 'La Vanguardia'.

Els fiscals de vigilància penitenciària es mostren partidaris de recórrer un tercer grau, però asseguren que la postura oficial no està prefixada, i la decisió sobre recórrer dependrà del contingut i fonamentació respectiva de les resolucions que es dictin.

Així, de moment no es pronuncien sobre l'aplicació de l'article 100.2, que permetria que en una classificació de segon grau els presos estiguessin amb un règim més flexible, amb sortides per treballar o fer activitats dins del seu programa individual de tractament.

El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, va anunciar aquest dimecres que les juntes de tractament han proposat pels nou presos condemnats una classificació de segon grau, l'ordinari.

Ara el Servei de Classificació té de límit dos mesos per pronunciar-se sobre aquesta proposta i validar-la o fer una contraproposta, i fins que això es produeixi, no es podran demanar permisos o flexibilitzar el règim amb un 100.2.

Si finalment es classifiqués amb un tercer grau, el recurs de la Fiscalia davant el jutge de vigilància penitenciària acabaria en el tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem, i pel que fa a l'aplicació de l'article 100.2 o els permisos, els recursos recaurien finalment a l'Audiència de Barcelona.