Actualitzat 25/10/2021 14:03

La Fiscalia demana al TSJC rebutjar les denúncies pels avals del Tribunal de Comptes

Archivo - Arxiu - El conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, intervé al Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Creu que la creació del fons complementari de riscos "no implica en si mateix" malversació

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia ha enviat un informe al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el qual demana als magistrats que no admetin a tràmit les diferents denúncies presentades contra el president del Govern, Pere Aragonès, i els consellers Jaume Giró i Laura Vilagrà, per la creació d'un Fons Complementari de Riscos amb 10 milions d'euros per avalar els encausats al Tribunal de Comptes per l'acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017.
 
L'informe de la Fiscalia Superior de Catalunya, consultat per Europa Press, demana rebutjar la querella que va presentar Vox i les denúncies de Convivencia Cívica Catalana i Carlos Carrizosa (Cs).
 
El fiscal Pedro Ariche conclou en l'escrit que la creació d'aquest mecanisme d'aval "no implica en si mateix la causació d'un perjudici al patrimoni públic", i per això descarta que automàticament impliqui un presumpte delicte de malversació.
 
 En aquest sentit, assenyala que no s'ha exposat cap perjudici econòmic arran de la creació d'aquest fons --que gestiona l'Institut Català de Finances (ICF)-- i recorda que "correspon a la Generalitat adoptar les cauteles oportunes" per garantir que els condemnats per un delicte paguin les responsabilitats civils que se'ls imposin, per la qual cosa troba bé que en aquest cas ho faci de manera cautelar.
 
Les denúncies assenyalaven així mateix un possible delicte de prevaricació, que el fiscal també descarta, i creu que tots els denunciants han fet "un precipitat i irreflexiu exercici de l'acció penal".
 
Sobre la base del redactat del decret que va crear el Fons Complementari de Riscos, el fiscal creu que no es pot "concloure així com així" que tingués l'única funció de beneficiar persones concretes, malgrat que coincidís amb la liquidació dels avals del Tribunal de Comptes.

FINALITAT "PERFECTAMENT LÍCITA"

L'escrit del fiscal rebutja qualificar el decret d'arbitrari, com van fer els denunciants, perquè creu que el Fons té una finalitat "perfectament lícita".
 
En aquest sentit, creu que quedaria fora de l'objectiu del decret instrumentalitzar-lo per protegir autoritats que hagin delinquit a sabuda, perquè en aquest cas "no es podria entendre de cap manera" que fos un resultat de la seva feina.

FONS DE L'ICF

La Generalitat va crear aquest fons al juliol davant la data límit per presentar els avals a les fiances dels polítics independentistes encausats al Tribunal de Comptes, amb un total de 5,4 milions.
 
El va crear amb la intenció que una entitat bancària presentés l'aval a les fiances i el Fons fes de contraaval, i el decret amb el qual es va crear ja preveia que, si cap entitat bancària avalava els afectats, l'ICF els avalaria directament i el Fons faria de contraaval.
 
Finalment, l'ICF va expedir els avals als encausats, amb aquest fons com a contraaval, motiu pel qual alguns grups de l'oposició van presentar diferents denúncies per la creació d'aquest fons.
 



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés