Publicat 22/05/2019 14:40

La Fiscalia demana al tribunal que insti les Corts a suspendre immediatament els parlamentaris presos

EUROPA PRESS/POOL

MADRID, 22 maig (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat aquest dimecres un escrit davant la sala que jutja el procés independentista per sollicitar que es comuniqui a les Corts que han d'aplicar immediatament l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) i suspendre de funcions els cinc parlamentaris presos que han pres possessió del seu escó.

Afegeix que les meses del Senat i del Congrés dels Diputats han d'adoptar mesures precises per fer complir la previsió legal, i a més de manera "immediata".

La petició del Ministeri Públic, que signen els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, vol que es materialitzi la suspensió de Raül Romeva al Senat i d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Snchez al Congrés dels Diputats sense haver d'acudir a cap interpretació del reglament de la Cambra, que era l'opció que havia estimat l'alt tribunal en l'ofici que va remetre la setmana passada a totes dues cambres.

L'article 384 bis de la LeCrim ja va ser aplicat a alguns dels ara parlamentaris quan van ser elegits representants al Parlament de Catalunya, en els comicis autonmics del 21 de desembre del 2017 a instncies de l'instructor del cas, Pablo Llarena.

LLARENA VA AVISAR D'AQUEST RISC

En el seu escrit, la Fiscalia recorda que la interlocutria de Llarena que instava l'aplicació d'aquest article al Parlament de Catalunya sobre els llavors diputats autonmics volia "preservar l'ordre constitucional i impedir que persones que ofereixen indicis d'haver desafiat i atacat de manera greu l'ordre de convivncia democrtica mitjanant determinats comportaments delictius, entre els quals hi ha el delicte de rebellió, puguin continuar en complint una funció pública de risc per a la collectivitat".

Llarena afegia que l'aplicació d'aquest article ja compta amb l'aval del Tribunal Constitucional, que el va establir per sentncia el 1994, i que per aix la condició de parlamentari pot ser vist pel legislador com inconciliable amb la permanncia del processament per aquests delictes en l'acompliment de funcions o crrecs públics o, més senzillament, incompatible amb la concessió de qualsevol permís de sortir de la presó per dur a terme actes concrets que suposin l'exercici d'una funció o crrec concrets.

Així, en "compliment d'aquesta previsió legal, totes dues cambres parlamentries han d'executar sense més trmits la mesura de suspensió en l'exercici de les seves funcions, conclou la Fiscalia en el seu escrit a la sala.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés