Actualitzat 29/01/2020 15:52

La Fiscalia demana confirmar la vigència de les euroordres de Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí

Meritxell Serret, Toni Comín, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig en una imatge d'arxiu.
JUNTSXCAT - Archivo

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha sollicitat a la Sala Penal que confirmi íntegrament la interlocutria del 10 de gener en qu l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, va mantenir la vigncia de les euroordres de detenció i entrega contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els seus exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

L'escrit incideix en arguments que ja va expressar el ministeri públic en altres escrits per oposar-se al recurs que van presentar les defenses dels quatre processats contra la decisió de Llarena, l'aplicació prctica del qual en el cas del Puigdemont i Comín és que no poden ser detinguts a cap estat membre de la Unió Europea excepte a Espanya, perqu tenen la condició d'europarlamentaris amb immunitat de desplaament. Les euroordres quedaven paralitzades per aquesta condició, tot i que no es van retirar.

La Fiscalia s'oposa en el mateix escrit als arguments de les defenses en relació amb la necessitat de presentar més qüestions prejudicials davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perqu aclareixi com ha d'interpretar-se la sentncia que el passat mes de desembre va reconixer la immunitat d'Oriol Junqueras.

Segons assenyala la Fiscalia en el document de 12 pgines que ha presentat aquest dimecres, "no es tracta d'interpretar normes comunitries, sinó normes espanyoles que són objecte d'aplicació a europarlamentaris espanyols" per la qual cosa "l'objecte de la reexpedició prejudicial europea no pot ser mai una qüestió que es refereixi al dret intern".

Quant a la reclamació d'Espanya dels processats, la Fiscalia incideix en el fet que tots ells encara estan fugits de la justícia espanyola, fet que a parer seu "és una circumstncia que justifica i fonamenta 'per se' la finalitat constitucionalment legítima de la mesura cautelar" que va adoptar Llarena de mantenir les euroordres.

El ministeri públic coincideix també amb Llarena en el "pronstic de tipicitat que tanquen els fets atributs a cadascun dels recurrents, i destaca que els elements incriminatoris mostren solidesa en virtut de la sentncia condemnatria", del mes d'octubre.

La Fiscalia va demanar al magistrat instructor que mantingués les ordres tant nacionals i internacionals de detenció i la declaració de rebellia dels polítics que es troben a l'estranger. Per la seva banda, l'Advocacia de l'Estat va mantenir un posicionament parcialment contrari, perqu va demanar-ne la suspensió.

En resposta a aquests plantejaments, Llarena va reconixer el 10 de gener que, d'acord amb la sentncia del TJUE, els líders independentistes processats per sedició, gaudeixen de la immunitat que reconeix l'article 9 del Protocol número 7 del tractat de funcionament de la Unió Europea. D'altra banda, la seva detenció i ingrés a la presó a Espanya no requerir suplicatori, i en aquest punt també hi coincideix la Fiscalia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés