Publicat 20/11/2019 15:32:28 +01:00CET

La Fiscalia demana presó per 4 CDR i les defenses al·leguen que els indicis apunten a desordres i no a terrorisme

 Un dels CDR detinguts en l'Operació Judes declara a l'Audiència Nacional.
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha tonrat a demanar presó preventiva per als quatre membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) sobre els quals s'havia anul·lat aquesta mesura cautelar, mentre que les seves defenses han sol·licitat la llibertat provisional amb cautelars i han emmarcat els fets en desordres públics i no en terrorisme.

Segons han informat fonts jurídiques, així ho han manifestat les parts presents en les quatre vistes breus que s'han celebrat aquest dimecres a l'Audiència Nacional, després que la Sala penal anul·lés ahir les ordres d'empresonament del passat 26 de setembre corresponents a quatre dels set investigats perquè aquest dia no es va facilitar a les defenses "informació essencial" sobre les actuacions en contra seva.

Es tracta dels detinguts Guillem Xavier Duch, Alexis Codina, Eduard Garzón i Xavier Buigas, que al costat de Jordi Ros, Ferran Jolis i Germinal Tomás Abueso es troben des de finals de setembre a la presó madrilenya de Soto del Real. Sobre Ros i Jolis, la Sala va confirmar la presó provisional, mentre que sobre Abueso encara s'ha de pronunciar.

Durant les vistes breus d'aquest dimecres, el fiscal Miguel Ángel Carballo ha demanat al jutge instructor, Manuel García Castelló, que confirmi la mesura de presó provisional per Duch, Codina, Buigas i Garzón.

QÜESTIONEN LA COMPETÈNCIA DEL TRIBUNAL

Les defenses, per la seva banda, han qüestionat la competència de l'Audiència Nacional per investigar-los perquè, en la seva opinió, els fets pels quals estan investigats es podrien emmarcar en el delicte de desordres públics i no en els d'integració en organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per aldarulls.

Per als lletrats dels CDR, els indicis són extremadament febles, la imputació per terrorisme no se sosté i així pretenen plasmar-ho en el nou recurs d'apel·lació si, tal com esperen, el jutge torna a acordar presó provisional per a ells.

A més, segons les fonts consultades, han al·legat que tots tenen arrels a Catalunya, perquè hi tenen família i feina, per la qual cosa han instat el magistrat a adoptar mesures menys oneroses que la presó preventiva i que els permeti estar en llibertat mentre dura la investigació.

Els advocats han demanat igualment a García Castellón que permetés als detinguts fer ús de la paraula en aquestes vistes breus com a pràctica de prova, si bé l'instructor ho ha rebutjat.

Les defenses ho consideren una irregularitat, perquè si s'havien anul·lat les ordres d'empresonament la situació se li hauria d'haver retrotret en el moment de la seva primera declaració, quan sí que van comparèixer.