Publicat 01/03/2019 18:14

Fiscalia demana penes d'entre 2 i 50 anys de presó per 27 acusats per venda irregular d'armes de Defex a Angola

Venda irregular d'armes a Angola
COLPRENSA - Archivo

MADRID, 1 març (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció demana penes d'entre 2 anys i 50 anys i set mesos de presó per un total de 27 acusats per l'operació de presumpta venda irregular d'armes de l'empresa semipública Defex a Angola per l'import superior a 152 milions d'euros. També acusa tres societats --Defex, Comercial Cueto i Global Reach--, per les quals reclama més de 390 milions d'euros en multes.

En el seu escrit de conclusions provisionals, Anticorrupció acusa per delictes contra la Hisenda Pública, malversació, apropiació indeguda, blanqueig de capitals, falsedat documental, corrupció en les transaccions comercials internacionals i organització criminal.

L'expresident de Defex José Ignacio Encinas i el seu exdirector comercial Manuel Iglesias-Sarriá s'enfronten a la pena més alta, 50 anys i set mesos de presó, seguit del CEO de Comercial Cueto, Juan Carlos Cueto, per qui la Fiscalia demana 50 anys. De la mateixa manera, ha s'ha demanat pena per a la neboda del clebre espia Francisco Paesa, Beatriz García Paesa, la consultora que va signar aquells contractes.

El Ministeri Públic sollicita 44 anys i 7 mesos per a l'exdirector Financer de Defex Enrique Gómez Cuesta i altres 44 anys per a la seva homloga en Comercial Cueto, Icíar de Yraola, mentre que reclama 35 anys per al coronel retirat Ángel María Larumbe, que en aquella poca era el director d'operacions de l'empresa.

Quant a les sancions econmiques, la Fiscalia Anticorrupció demana que es condemni a DEFEX multes per sobre dels 315 milions d'euros, mentre que per a Comercial Cueto sollicita una responsabilitat que en total supera els 382,1 milions. Així, demana una sanció per a Global Reach de 9,1 milions d'euros.

La d'Angola és una de les nombroses peces que ha investigat l'Audincia Nacional sobre contractes de venda d'armes a crrec de Defex a diferents pasos. En concret, es tracta de contractes signats el 2008 per la Unió Temporal d'empreses (UTE) Cueto-Defex i el comandament general de Policia Nacional d'Angola de subministrament d'equipaments i material policial per import superior als 152 milions d'euros, el cost que d'execució va ser d'una mica més de 59 milions (el 38,6 per cent) i el benefici obtingut de gairebé 94 milions (61,3 per cent).

Els investigats haurien destinat a les empreses només una part del benefici i la resta es va dedicar a pagar comissions a autoritats i funcionaris públics angolesos, i també al benefici propi mitjanant una "estructura complexa" d'empreses pantalla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés