Publicat 13/11/2019 15:49:38 +01:00CET

La Fiscalia demana mantenir en presó provisional cinc CDR investigats per terrorisme

Façana de l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID 13 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat aquest dimecres mantenir en presó provisional cinc membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) investigats per delictes de pertinença a grup terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls, segons han informat fonts jurídiques.

Així ho ha sol·licitat el fiscal Miguel Ángel Carballo en les cinc vistes que s'han celebrat a l'Audiència Nacional per estudiar els recursos d'apel·lació contra l'ordre d'empresonament provisional que han presentat les defenses d'Eduard Garzón, Xavier Buigas, Ferran Jolis, Alexis Codina i Guillem Xavier Duch. Tots cinc es troben a la presó madrilenya de Soto del Real des del passat 26 de setembre.

Els cinc es troben a la presó madrilenya de Soto del Real des del passat 26 de setembre i davant les al·legacions d'indefensió manifestades pels seus lletrats, perquè la presó provisional es va dictar quan la causa estava encara sota secret de sumari, el fiscal ho ha negat.

Els advocats dels investigats, per la seva banda, han demanat al tribunal, integrat per magistrats de la Secció Segona de la Sala Penal, la posada en llibertat provisional amb mesures cautelars en al·legar el seu arrelament a Espanya per descartar el risc de fugida, segons les fonts consultades.

La Secció Segona també revisarà la situació personal d'un altre dels investigats, Jordi Ros, tot i que no s'ha celebrat cap vista, perquè la seva defensa no ho havia sol·licitat en el recurs d'apel·lació en què també sol·licitava la llibertat provisional.

El setè membre dels CDR que va ser empresonat el setembre passat, Germinal Tomás Aubeso, també ha presentat un recurs contra la mesura de presó preventiva, però la sala encara no ha fixat la vista per estudiar-lo.

DEMANEN TRASLLAT DE PRESÓ

Els advocats dels investigats, de l'equip de la plataforma Alerta Solidària, han al·legat que la mesura de presó és "insostenible", tant "jurídicament" com "socialment", i han subratllat que tots tenen domicili conegut i família a Catalunya, per la qual cosa consideren que hi ha altres mesures que permeten assegurar la seva presència davant el jutge instructor. A més, han reclamat el trasllat dels presos a una presó catalana.

Així ho ha explicat la lletrada Eva Pous en declaracions als mitjans de comunicació a les portes de l'Audiència Nacional, on ha denunciat una vegada més que en la detenció dels membres dels CDR s'han "vulnerat els Drets Humans", entre altres coses assegura que en un primer moment no van poder tenir accés a un advocat.

"Quan hi ha una injustícia, és necessari que hi hagi una modificació d'aquesta situació. Llavors socialment no sé fins a quin punt com a societat ens podem permetre que hi hagi contínues vulneracions de Drets Humans", ha ressaltat Pous, que només s'ha expressat en català.