Publicat 26/11/2019 15:17:28 +01:00CET

Fiscalia defensa que Nuet sigui jutjat al Suprem per la causa de la Mesa del Parlament

Joan Josep Nuet en un míting d'ERC a Sabadell
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya ha defensat que el diputat electe d'ERC al Congrés Joan Josep Nuet sigui jutjat per la Sala Segona del Tribunal Suprem en la causa per presumpta desobediència contra l'anterior Mesa del Parlament, a causa del fur personal que li proporciona el fet de ser parlamentari a les Corts.

En un escrit remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que li va demanar posicionar-se sobre això, consultat per Europa Press, la Fiscalia constata que Nuet adquirirà la seva condició de diputat al Congrés, per la qual cosa, sobre la base dels articles 71.3 de la Constitució i el 57.1.2º de la Llei Orgànica del Poder Judicial, s'"imposa" la competència del TS.

El Ministeri Públic puntualitza que aquesta normativa implica el fur "més enllà del concret moment processal en què aquesta condició de diputat ha estat adquirida".

Sobre si el trasllat al Suprem hauria d'arrossegar tota la causa, i jutjar-se a tots els acusats allí, la Fiscalia ho deixa en mans del mateix TS.

Considera que, si bé el precepte constitucional preveu que Nuet sigui jutjat a l'Alt Tribunal, "no seria possible fer-ho, excepte per indicació de l'Alt Tribunal, en relació amb la resta d'acusats".

Així s'ha pronunciat la Fiscalia després que el TSJC decidís suspendre el judici per presumpta desobediència a membres de l'anterior Mesa del Parlament pel procés sobiranista a la vista que Nuet havia estat triat diputat d'ERC al Congrés en les darreres eleccions generals.

JUDICI SUSPÈS

Els dies 28 i 29 de novembre, i 3 i 4 de desembre s'havien d'asseure al banc dels acusats, acusats de presumpta desobediència, Nuet, per la seva etapa al Parlament amb SíQueEsPot, i altres exmembres de la Mesa com Anna Simó (ERC), Simona Barrufet, Lluís Corominas, Lluís Guinó (JxSí) i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, però el judici va quedar suspès.

Nuet ja va prendre possessió com a diputat per ERC al Congrés el 21 de maig, però cap part va plantejar al tribunal la seva possible condició d'aforat al Suprem, i el TSJC va fixar la data del judici a l'anterior Mesa el 26 de setembre, l'endemà passat de la dissolució de les Corts Generals, per tant, quan se'l va citar ja no era diputat.

A la vista que la nova constitució de les Corts i presa de possessió de Nuet el 3 de desembre coincidia amb el judici, el TSJC ho va suspendre davant el seu possible aforament.

Precisament, el cas de l'anterior Mesa se separa del procés judicial al Suprem contra els líders independentistes que van impulsar l'1-O per una qüestió operativitat davant la "complexitat i durada del judici", que es va perllongar quatre mesos amb dotze acusats.

POSICIÓ DE NUET

Nuet ja va dir que demanarà que el seu judici se celebri al TSJC i no al Tribunal Suprem malgrat la seva condició d'aforat.

Segons va explicar a Europa Press el seu advocat, Enrique Leiva, es posicionaran en contra de remetre la causa a l'Alt Tribunal per motius processals, perquè des que es va dictar l'acte d'obertura de judici oral "la competència quedaria congelada" malgrat nous aforament.