Publicat 24/02/2020 16:23

La Fiscalia critica que s'apliqui "de manera generalitzada" la semillibertat als presos de l'1-O

L'exconseller de l'Interior de la Generalitat Quim Forn, a la presó per l'1-O, surt de Lledoners per anar a treballar a Mediapro, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), Barcelona (Catalunya /Espanya), 20 de febrer del 2020.
Pau Venteo - Europa Press

El ministeri públic s'oposa que Forn surti de la presó per l'article 100.2

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha criticat que la flexibilització del rgim penitenciari de cinc dels nou líders independentistes condemnats per l'1-O s'emmarca en un pla per atorgar-los "de manera generalitzada un rgim de semillibertat", en un escrit en el qual s'oposa a l'aplicació de l'article 100.2 a l'exconseller Quim Forn.

"En aquest pla, d'atorgar de manera generalitzada un rgim de semillibertat a tots els polítics condemnats per la sentncia del Tribunal Suprem del 14 d'octubre del 2019, és on, sens dubte, es troben les veritables raons de la concessió del rgim flexible al condemnat, i no en raons de tractament", ha argumentat en el document, que ha recollit Europa Press.

El fiscal recorda que l'aplicació del 100.2 del reglament penitenciari a un pres en segon grau --l'ordinari de privació de llibertat-- "és sempre excepcional, exigeix una interpretació restrictiva, i és un requisit imprescindible que el programa de tractament no es pot executar de cap altra manera i que est relacionat amb l'etiologia delictiva".

El ministeri públic ha valorat que aplicar aquest precepte a cinc dels nou presos condemnats per l'1-O --després que la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, va explicar que previsiblement s'aplicar a tothom i va recordar que és una anomalia que siguin a la presó-- "posa en evidncia que l'excepcionalitat que exigeix l'article s'ha convertit en una generalitat".

ENSENYAR "A RESPECTAR LA LLEI"

En el cas de Forn, que des del 20 de febrer pot sortir 12 hores i mitja diries de dilluns a divendres per treballar a Mediapro, el fiscal recorda que est condemnat a deu anys i mig per un delicte de sedició, i que el seu tractament "hauria de tenir l'objectiu d'ensenyar l'intern a respectar la llei".

Considera que permetre-li treballar a l'exterior, "en una situació equivalent al tercer grau, no produeix cap efecte de tractament, i la proposta no fa cap raonament de per qu les tasques a fer poden influir de manera positiva en les faltes de tractament de l'intern", única justificació legal per aplicar l'article 100.2.

A més, recalca que "no només no hi ha cap relació entre el delicte coms i l'activitat laboral, sinó que els hbits laborals tampoc no són un dficit que s'hagi de treballar en l'intern, és a dir, no es tracta d'un programa de tractament general", perqu l'exconseller té una trajectria consolidada en l'mbit laboral.

Segons el fiscal, que també s'oposa a l'aplicació d'aquest article a Jordi Cuixart i Jordi Snchez, no es donen els requisits per aplicar aquesta flexibilització a Forn perqu "no presenta cap efecte de tractament".

El ministeri fiscal conclou que, en la decisió de la Junta de Tractament de Lledoners, "l'única cosa excepcional és que a un intern condemnat a una pena de 10 anys i 6 mesos de presó, que encara no n'ha complert la quarta part, se li apliqui l'article 100.2".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés