Publicat 11/6/2019 14:24:06CET

La Fiscalia, contrària que Junqueras surti a jurar com a eurodiputat perquè se suspendria el judici

Junqueras llega a la Audiencia Nacional para declarar por rebelión
EUROPA PRESS - Archivo

No s'oposa al fet que Forn prengui possessió com a regidor

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha informat en contra que Oriol Junqueras, que està sent jutjat per rebel·lió, surti del centre penitenciari el proper 17 de juny per jurar davant la Junta Electoral el seu càrrec com a eurodiputat, perquè caldria demanar en conseqüència un suplicatori al Parlament Europeu que provocaria "interferències" en el procediment judicial.

En un escrit en el qual respon la petició elevada per la defensa de Junqueras, que sol·licita el lliure exercici dels seus drets polítics, el Ministeri Públic argumenta que autoritzar-lo comportaria necessàriament demanar un suplicatori al Parlament Europeu que "implicaria la suspensió i paralització del procediment, cosa que generaria una intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar i fer executar el jutjat".

Per això, entén que "la concessió de l'autorització de sortida i la subsegüent adquisició de la condició de membre del Parlament Europeu suposaria obrir un escenari en el qual podrien produir-se interferències absolutament desraonades en l'exercici de la funció jurisdiccional".

En concret, diu que permetria "una 'revisió' o 'control' del poder legislatiu, en aquest cas el Parlament Europeu, sobre l'exercici de la funció jurisdiccional respecte a determinades persones pel fet d'haver estat elegits parlamentaris durant la celebració del judici oral, i convertir així la immunitat parlamentària en un privilegi o dret particular de determinades persones l'exercici de les quals no només no preservaria la composició i funcionament de les Cambres legislatives sinó que vulneraria el dret a la tutela judicial efectiva en el seu vessant d'accés als Tribunals".

"Encara més si tenim en compte que el judici oral ja s'ha desenvolupat pràcticament íntegrament, i que el dictat de la sentència no pot subjectar-se a cap condició", afegeix el Ministeri Públic, en referència al fet que no es podria sentenciar el judici fins que es tramités aquest suplicatori, cosa que podria demorar-se diversos mesos.

Així, en la seva opinió, "l'exigència de suplicatori" en aquesta fase processal "i la possibilitat que fos necessari acordar la suspensió d'aquest procés penal, no constituiria un exercici raonable i proporcional de les prerrogatives parlamentàries".

A més, incideix que Junqueras ja va ser elegit diputat en les eleccions del 28 d'abril i suspès de funcions per la Mesa del Congrés per circumstàncies que continuen vigents, una situació davant la qual, "l'adquisició de la condició d'Eurodiputat el col·loca en situació d'incompatibilitat".

"D'aquesta manera, pretén sortejar la suspensió de funcions ja acordada, la qual cosa situa la seva petició en l'àmbit de l'art. 11.2 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, i com a tal ha de ser desestimada", diu la Fiscalia sobre el precepte que imposa rebutjar les peticions "que es formulin amb un manifest abús de dret o comportin frau de llei o processal".

NO S'OPOSA AL FET QUE JURI FORN

D'altra banda, la Fiscalia ha contestat a una pretensió similar elevada pel també jutjat Joaquim Forn, qui demanava sortir de la presó els dies 14 i 15 de juny per assistir a la constitució de la Corporació Municipal per la qual ha obtingut un lloc de regidor en les últimes eleccions.

En aquest cas, el Ministeri Públic no s'hi oposa perquè entén que si bé "l'activitat municipal permanent i continuada no és possible per qui es troba en presó provisional" diferent és "el cas de la mera adquisició de regidor", un pas que pot fer en no estar suspès per sentència ferma en l'exercici de càrrec públic i havent estat elegit com a tal.

Així, no està en contra que "amb les degudes mesures de custòdia" assisteixi a la conformació de la Corporació Municipal, si bé interessa que "s'acordi immediatament i des de llavors" la seva suspensió a tenor de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal que restringeix l'exercici d'aquest dret polític als processats i en presó provisional per rebel·lió.

En línia amb el seu posicionament, el Tribunal Suprem ha acordat aquest mateix dimarts permetre que Forn surti de la presó aquests dos dies per formar part de l'acte de constitució de la Corporació Municipal.