Actualitzat 29/10/2019 9:30:40 +00:00 CET

La Fiscalia belga demanarà dimarts que s'entregui Puigdemont per sedició i malversació, segons la seva defensa

FILED - 03 June 2019, Hamburg: Carles Puigdemont, Former President of the Government of Catalonia, speaks during a press conference at a hotel complex in Hamburg. Puigdemont accused the European Union of negativity toward Spain's handling of protests marred by violence in Catalonia in the past few weeks after the leaders of the minority Independence Movement were sentenced. Photo: Christian Charisius/dpa
Christian Charisius/dpa

BRUSSEL·LES, 28 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia belga demanarà aquest dimarts al tribunal de primera instància de Brussel·les que executi l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) perquè l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sigui extradit a Espanya per sedició i malversació, els dos delictes pels quals el reclama la justícia espanyola, segons han informat a Europa Press fonts de la seva defensa.

"Demanen l'extradició pels dos delictes", ha informat a Europa Press Paul Bekaert, l'advocat belga del polític independentista, que ha indicat que la Fiscalia de Brussel·les defensa la posició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, tot i que no aclareix quina seria l'equivalència de delictes en el sistema belga.

Les parts, que ja han tingut accés a les primeres al·legacions escrites, han estat citades aquest dimarts a partir de les 9.00 hores a la vista sobre la reactivació de l'euroordre, en una audiència a porta tancada a la Cambra del Consell de Brussel·les.

Els advocats de Puigdemont preveuen sol·licitar un ajornament de la vista per tenir "més temps de preparar" la defensa de l'expresident català, amb l'argument que amb prou feines han tingut 24 hores per estudiar el dossier i al·ludir la complexitat del cas.

Per això, segons Bekaert, el jutge no prendrà cap decisió sobre el fons de l'assumpte, sinó que fixarà una altra data, "probablement a començament de desembre", per continuar la vista i que les parts puguin presentar els seus al·legats.

Puigdemont es troba en llibertat sense fiança, però subjecte a diverses condicions com tenir una residència fixa a Bèlgica i no sortir del país si no és amb autorització del jutge, a l'espera que es resolgui el seu cas.

Així ho va disposar el jutge d'instrucció davant el qual Puigdemont va haver de prestar declaració divendres passat, després de la reactivació de l'euroordre de Llarena fa una setmana.

El polític independentista es va entregar a la Policia federal belga i va quedar sota arrest fins que el jutge el va interrogar i va dictar les mesures cautelars.

Per evitar l'extradició, la defensa de Puigdemont va esgrimir que tenia immunitat com a eurodiputat però, després de consultar-ho amb el Parlament europeu, el jutge instructor va concloure que no gaudia d'aquesta protecció.

El 2017, quan l'Audiència Nacional va sol·licitar per primera vegada a Bèlgica l'entrega de Puigdemont, el Ministeri Públic belga es va decantar per complir l'extradició per tots els delictes que se l'imputaven a Espanya --inclòs els de rebel·lió i sedició-- excepte el de prevaricació.

Llavors, la Fiscalia de Brussel·les va entendre que encaixaven en l'ordenament jurídic belga en les descripcions penals de "coalició de funcionaris" i "malversació de funcionaris".