Publicat 15/10/2019 18:56:29 +02:00CET

La Fiscalia belga demana que Espanya tradueixi l'euroordre contra Puigdemont abans de decidir

El magistrat del TS Pablo Llarena surt del Tribunal Suprem després d'haver acordat emetre una nova ordre europea i internacional de detenció i lliurament de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.
Eduardo Parra - Europa Press

BRUSSEL·ELS, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia belga ha demanat a les autoritats espanyoles que es tradueixi a un dels idiomes oficials del país --francès, flamenc o alemany-- o bé a l'anglès l'ordre europea de detenció i entrega dictada el dilluns pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena contra l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont, un procés que Espanya espera complir al llarg de la setmana vinent".

"Vista la complexitat del cas i de les dues ordres de detenció que ja s'han emès contra Carles Puigdemont, l'expedient exigeix una anàlisi jurídica profunda", ha justificat la Fiscalia de Brussel·els, en un comunicat en el qual també confirma que és aquesta instància la que ha assumit el cas.

La Justícia belga ha demanat a la seva contrapart espanyola una traducció de la informació abans d'examinar el cas, que les autoritats judicials espanyoles han dit que compliran "al llarg de la setmana que ve", segons la mateixa font.

"Una vegada rebudes les traduccions de l'euroordre i de totes les peces rebudes adjuntes, la Fiscalia de Brussel·les anailtzarà aquesta ordre", conclou el comunicat.

Llarena va decidir reactivar l'euroordre per tercera vegada contra Puigdemont dilluns passat, el mateix dia que el Tribunal Suprem dictava sentència condemnatòria contra els líders independentistes encausats pel procés a Catalunya, encara que la Fiscalia federal no ha remès formalment la documentació a la Fiscalia de Brussel·les fins a aquest dimarts.

El primer pas després de rebre una ordre europea de detenció i entrega d'un Estat membre és que la Fiscalia competent informi els serveis policials per identificar i arrestar la persona reclamada, per tal que declari davant del jutge d'instrucció, segons diferents fonts judicials consultades per Europa Press.

Aquest primer pas, però, pot ser revisat "cas per cas" per adaptar-lo a les circumstàncies de cada procés, matisen les fonts. En aquest cas, el mateix Puigdemont ha manifestat que està a disposició de la Justícia "a Bèlgica" per personar-se en el moment que el citin.

Fonts de la seva defensa han indicat a Europa Press que han estat en contacte amb les autoritats belgues, però que de moment l'expresident català no ha estat citat.

El novembre del 2017, Puigdemont va pactar amb la Justícia belga que es lliuraria en una comissaria de la capital l'endemà que l'euroorden arribés a les autoritats del país.

El març del 2018, quan Llarena va reactivar l'euroordre contra els exconsellers que van acompanyar Puigdemont a Bèlgica --ell estava ja detingut a Alemanya--, la Justícia belga va sol·licitar al Suprem informació addicional abans de rebutjar per defecte de forma el lliurament dels reclamats.