Publicat 17/1/2014 15:25:35 +01:00CET

Fiscalia atribueix a vuit mossos del cas Raval un delicte contra la vida per la mort de Benítez

Protesta de vecinos de Juan Andrés Benítez, muerto tras detenerle los Mossos
EUROPA PRESS

La defensa demana més diligències i admet que no els fa "cap il·lusió" un judici amb jurat

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Barcelona ha atribuït un delicte contra la vida als vuit Mossos d'Esquadra imputats per la mort de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez la matinada del 6 d'octubre després d'una reducció policial al barri del Raval, han explicat a Europa Press fonts judicials.

En la vista celebrada aquest divendres davant del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona per concretar les imputacions, la fiscal ha considerat que podria ser un delicte contra la vida, i la "determinació dolosa o imprudent dependrà del resultat de les diligències", segons l'escrit de deu pàgines presentat aquest mateix divendres.

L'advocat de diversos mossos imputats, Josep Maria Fuster-Fabra, ha explicat als mitjans que han demanat l'arxiu del cas; de no acceptar-lo la jutge, insisteix a demanar noves diligències, com una segona autòpsia localitzada essencialment en el cor, "per arribar a determinar quines han estat les causes de la mort".

En el cas estan imputats dos mossos més --un agent per tirar aigua sobre la sang de Benítez i una altra per suposadament preguntar a veïns per fotos dels fets--: precisament la defensa ha demanat noves diligències per determinar si el que va tirar aigua en la sang va actuar "per evitar contagi", i en aquest cas sí que calia.

Un altre lletrat de la defensa, Jordi Pina, ha reconegut davant dels mitjans que no els fa "cap il·lusió" que el cas pugui decidir-se amb un jurat popular, perquè, tot i que les imatges puguin semblar d'extrema duresa, no hi ha cap acció que pogués provocar la mort de Benítez i existeix el risc que un ciutadà normal pugui fer-se una composició més mediàtica que penal dels fets.

ACUSACIONS

En declaracions als periodistes després de la compareixença, l'advocat de Benítez, David Aineto, ha assegurat que han ampliat els delictes a detenció il·legal i falsedat documental, i que en el seu escrit recull el que han transmès alguns testimonis, que van tenir la sensació que l'home era "un animal caçat i mort".

Preguntat sobre si creu que els agents van actuar amb intenció, Aineto ha respost: "És clar que, si no hi hagués intenció i una violència que sobrepassa la seva funció com a policia, avui no estaríem aquí", i ha afegit que recorrerà la petició de les defenses de fer una segona autòpsia.

L'advocada de l'acusació popular, Laia Serra, considera que els mossos van poder incórrer en un assassinat o, alternativament, en homicidi dolós, i en delictes contra la integritat moral i falsedat documental, a més de coaccions, obstrucció i encobriment.

A més, ha anunciat que han demanat que declari un nou testimoni que fins ara no ha passat pel jutjat i que va veure tota l'actuació dels mossos des d'una posició privilegiada.