Publicat 18/02/2015 12:24

Fiscalia acusa dos jutges de "bolcar la seva ideologia" per absoldre els assetjadors del Parlament

COMIENZA EL JUICIO CONTRA VEINTE ACUSADOS POR EL ASEDIO AL PARLAMENT CATALÁN
POOL

Retreu les "dures crítiques" a Catalunya contra Fiscalia per la polèmica després de la consulta

MADRID, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El fiscal del Tribunal Suprem (TS) Salvador Viada ha sol·licitat aquest dimecres l'anul·lació de la sentència de l'Audiència Nacional (AN) que va absoldre 19 dels 20 acusats d'assetjar el Parlament el 25 de juny de 2011 i ha precisat que la resolució, de la qual ha estat ponent el jutge Ramón Sáez Valcárcel, peca de d'una "politització extrema".

Segons l'opinió del representant del Ministeri Públic, Sáez Valcarcel i la seva companya Manuela Fernández Prado van bolcar en la resolució "la seva ideologia" en lloc d'"aplicar la llei; els dos magistrats han considerat que els acusats "van exercir el dret fonamental de manifestació, sense que pogués imputar-se cap acte que pogués significar un excés o abús".

Els dos jutges de l'Audiència Nacional han considerat que la llibertat d'expressió i el dret de manifestació i de reunió "gaudeixen d'una posició preferent a l'ordre constitucional" i per aquesta raó, han de ser objecte d'"una especial protecció".

La resolució, en què només un dels acusats va ser condemnat per una falta de danys, va comptar amb el vot particular del president de sala penal, Fernando Grande-Marlaska.

El fiscal Viada ha alabat, durant la vista celebrada en el Tribunal Suprem per estudiar els recursos presentats contra la decisió, l'actuació els seus companys fiscals en el procediment, en què sol·licitaven cinc anys i mig de presó, així com una multa de 7.500 euros per la comissió de delictes contra les altes institucions de l'Estat, atemptat i associació il·lícita.

Els fets es remunten al 15 de juny de 2011, quan una concentració convocada pel 15M davant del Parlament sota el lema 'Parem el Parlament. No deixarem que aprovin retallades' va derivar en situacions d'assetjament a més d'una desena de parlamentaris, entre els quals hi ha el president del Govern, Artur Mas, al qual es li va impedir el pas quan viatjava en el seu vehicle oficial, que ha estat copejat i sacsejat; al final va haver d'accedir a la cambra en helicòpter juntament amb altres diputats.

"NO ENS AGRADA LA SENTÈNCIA"

Viada, que ha assegurat de manera rotunda que la sentència "no agrada" al Ministeri Públic ha precisat que no es pot concedir "una potència tal al dret de manifestació" i que l'acció, destinada a "parar" l'activitat del Parlament, ha estat molt "greu", fins al punt que "va donar la volta al món".

"Són conductes a les quals cal posar límit", ha posat de manifest i ha sol·licitat que es repeteixi el judici argumentant, entre d'altres motius, que la declaració dels diputats atacats a través de videoconferència durant la vista oral els va provocar "indefensió".

El fiscal ha destacat la "lluita" de la Fiscalia a favor de la independència del Parlament i ha precisat que hi ha hagut "molts fiscals" que han estat lluitant per restituir els seus drets als parlamentaris catalans.

Així, ha retret crítiques que s'han fet des de Catalunya contra la institució: "Hem escoltat coses molt dures" --ha dit-- en al·lusió a "la polèmica suscitada en els últims mesos" per l'actuació fiscal després de la consulta sobre la independència. "Aquest fiscal és tan català com els que estan al Parlament", ha afegit.

Per la seva banda, els representants del Parlament i la Generalitat, que també van recórrer la sentència, han defensat la necessitat d'imposar als acusats penes de presó per la seva acció, tot i que s'han oposat a la celebració d'un nou judici.

L'advocat de la cambra parlamentària ha respost a les crítiques de Viada i ha assegurat: "El Parlament mai desmentirà el Ministeri Fiscal, entenem que sempre ha lluitat per la legalitat".

Per la seva banda, els quatre lletrats que defensen els acusats s'han oposat als arguments de les tres acusacions i han destacat que els seus clients no han estat només absolts en aplicació del dret de manifestació sinó a conseqüència de l'"escàs" patrimoni probatori en contra seu.

A més, han posat en dubte la legalitat del reconeixement fotogràfic que es va realitzar sense la presència dels advocats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés