Actualitzat 31/03/2024 11:11

El fiscal per a persones grans i amb discapacitat a Barcelona: "Ni de lluny" hi ha prou mitjans

Archivo - Un home gran passeja recolzant-se en un bastó
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Exposa que treballen per "la llibertat de la gent i que ningú abusi" d'ells

BARCELONA, 31 març (EUROPA PRESS) -

El nou fiscal delegat a la província de Barcelona per a la protecció de persones grans i amb discapacitat, Antoni Torres, ha assenyalat que "ni de lluny" tenen prou mitjans per a la feina que han d'abastar.

En una entrevista d'Europa Press, Torres ha fet referència a la llei que el 2021 va eliminar la incapacitat associada al tutor i la va substituir per la figura de l'assistent, per la qual cosa s'havien de revisar totes les sentències d'incapacitació dictades fins llavors en un termini de tres anys.

Aquests tres anys es compliran aquest 2024, i Torres augura que "difícilment es complirà" amb el mandat de revisar totes les incapacitacions, per tot el que cal avaluar en cada cas, i només en un dels quatre jutjats especialitzats a Barcelona hi ha prop de 10.000 casos per revisar.

"És molta feina, tothom ho diu. És una llei que requereix molts mitjans i a poc a poc s'estan donant, però ni de lluny en tenim prou, ni de lluny" assenyala Torres, que també valora l'esperit de la reforma legal en adaptar-se a la Convenció de l'ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Torres, que va ser fiscal en cap d'Eivissa, fa més d'11 anys que exerceix a Barcelona, des del principi en l'especialitat de protecció a gent gran i persones amb discapacitat, i assenyala que l'especialitat "intenta, sobretot, evitar que algú substitueixi la persona amb discapacitat i prengui les decisions" en el seu nom.

Afegeix que revisar les incapacitacions és només una part de la feina que tenen, perquè a més dels casos anteriors a la llei, en continuen arribant de nous, i també es dediquen a tasques com la protecció de patrimonis i a fer seguiment de la situació a les residències, on la preocupació pel coronavirus ha quedat enrere i revisen aspectes com que les contencions mecàniques o farmacològiques es facin amb prescripció mèdica, consentiment familiar i proporcionalitat.

MENYS INTROMISSIÓ

"Els abusos patrimonials, possibles estafes, fraus a gent gran que potser té una certa deterioració, que té bona fe i confia en altres... es donen. Nosaltres en com conscients", i afegeix que tot i així l'última reforma legal en aquesta matèria està encaminada a fer que l'administració i la justícia s'entrometin el menys possible en la vida de les persones.

Algunes vegades reben avisos de possibles enganys a gent gran, per exemple per part d'algú que s'ha ofert a cuidar-los i utilitza els seus comptes bancaris, però no sempre hi poden intervenir: "Cadascú és lliure de confiar en qui vulgui. Si estàs bé de salut psíquica i física, i tens autonomia i voluntat, tens dret a evitar que es fiquin amb tu, ni l'administració, ni l'Estat, ni els serveis socials".

"Hem de jugar entre dues tensions, entre l'autonomia i la llibertat de la gent i que ningú abusi d'algú que vol ser lliure però que, a causa de la deterioració cognitiva que té, no valora la realitat de la situació", i ha subratllat que si la persona està sana se li han de garantir els mateixos drets als altres per decidir sobre com gastar els seus diners, per exemple.

En canvi, sí que intervenen en els casos en què, amb criteri mèdic, s'ha acreditat que la persona no és conscient o capaç de decidir, i en aquestes situacions es designa un defensor judicial perquè administri els comptes de l'afectat, i Torres admet que alguns "s'enfaden, no ho entenen".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés