Publicat 04/06/2019 14:05

La fiscal Madrigal assegura que la Generalitat va actuar com "una organització criminal" per sufragar l'1-O

Jornada 49 del judici del Procés en el Tribunal Suprem
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Quantifica la malversació de fons públics en tres milions d'euros

MADRID, 4 juny (EUROPA PRESS) -

La fiscal Consuelo Madrigal ha assegurat aquest dimarts en el judici pel procés independentista al Tribunal Suprem que el Govern de Carles Puigdemont va actuar com una "organització criminal" per sufragar les despeses del referndum illegal de l'1 d'octubre del 2017 en dur a terme una srie de "maniobres per encobrir delictes" i "estratgies negacionistes".

Així ho ha dit la representant del Ministeri Públic en l'exposició de les conclusions definitives, la intervenció de la qual s'ha centrat en la malversació de cabals públics, i en qu acusa nou dels 12 acusats pel procés independentista.

Ha apuntat que tots els exconsellers, també Carles Mundó, Dolors Bassa i Santi Vila, que no estan en presó provisional, són "responsables últims i mxims de tots i cadascun dels desviaments de fons públics", que ha indicat que arriben fins als 3 milions d'euros.

Ha destacat que tots ells, han dut a terme un "exercici abusiu de funcions públiques" per "decidir, ordenar, impulsar, reforar accions i despeses per articular el referndum", malgrat els "reiterats" advertiments del Tribunal Constitucional dels seus "deures de paralitzar i impedir" tot all relacionat amb l'1-O.

La fiscal ha continuat assenyalant que el govern de Puigdemont va ometre les resolucions del tribunal de garanties perqu el 6 de setembre del 2017, després de l'aprovació pel Parlament de la llei del referndum, els consellers van acordar "per unanimitat" el decret de convocatria de la consulta i unes hores després, ja el dia 7, van subscriure l'acord "conjunt i solidari" per fer front a les despeses del referndum i aconseguir que se celebrés "amb xit".

"Ens trobem davant un desviament de fons que pot ascendir a tres milions d'euros, per a aquesta suma s'hi ha d'afegir a efectes penals de plus de criminalitat el desviament de fons públics desplegats per articular la campanya del referndum", ha emfatitzat.

FACTURES NEGATIVES

Durant el seu allegat, Madrigal ha fet referncia als empresaris als qui la Generalitat va encarregar serveis relacionats amb el referndum i que van declarar com a testimonis davant el tribunal que no van cobrar aquests encrrecs, sinó que van emetre factures negatives. Per a la fiscal, aquest tipus de facturació "no significa una renúncia" al cobrament o pagament i ha recordat que no van ser capaos de contestar algunes de les preguntes que se'ls va fer, per la qual cosa ha concls que "el silenci i les respostes allusives són eloqüents sobre el temor de viure i negociar fora de la clida empara dels contractes marc que l'administració renova anualment".

"Així és com actuen les organitzacions criminals i així és com actuen quan ocupen les més altes responsabilitats de la comunitat autnoma", ha afirmat Madrigal, alhora que ha destacat que la Generalitat ha utilitzat "estratgies negacionistes" per eludir el pagament d'altres serveis, com l'emissió de la publicitat del referndum a través de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

La fiscal ha tornat a qualificar d'"organització criminal" l'antic Govern quan ha destacat que els seus membres s'han servit de "maniobres d'encobriment dels delictes" per fer de l'"administració de tots els catalans el seu mas".

En aquesta línia, ha explicat que "els serveis que presten les administracions tenen un cost per a la Hisenda pública, catalana i espanyola, i és un cost que hem assumit en ultima instncia tots els contribuents", per la qual cosa justifica l'acusació per malversació de cabals públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés