Publicat 13/3/2019 16:20:52 +01:00CET

El fiscal demana que el principal sospitós del crim de Susqueda faci un 'polígraf cerebral'

El presumpte autor del doble crim de Susqueda
EUROPA PRESS - Archivo

La defensa de l'investigat ho troba una "extravagncia processal" encara que no aclareix si ho acceptaran

GIRONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Girona ha sollicitat al Jutjat d'Instrucció 2 de Santa Coloma de Farners (Girona) que el principal sospitós del doble crim del pant de Susqueda, de l'agost del 2017, se sotmeti a la prova del Potencial Evocat Cognitiu P300, també anomenat 'polígraf cerebral' o 'test de la veritat'.

Segons han explicat fonts fiscals, la petició del Ministeri Públic de fer aquesta prova a J.M.G. s'ha efectuat al jutjat i n'estan esperant la resposta, encara que només es dur a terme amb el consentiment de l'investigat assistit pel seu lletrat.

El test, que dura unes dues hores encara que requereix una preparació prvia, consisteix a collocar uns sensors al cap per analitzar informació autobiogrfica o d'inters per al cas, a través de les respostes cerebrals als estímuls.

Segons l'escrit de la Fiscalia, al qual ha tingut accés Europa Press, durant la prova, que demana gravar-la en vídeo per exhibir-la en el judici, es presenten al pacient enregistraments de sons i imatges freqüents i infreqüents de manera aleatria i ha d'identificar els infreqüents per després veure la seva reacció cerebral.

El fiscal estima, segons l'escrit, que si l'acusat es considera innocent no tindr inconvenient a sotmetre's a una prova mdica legal objectiva que l'ajudaria a provar aquesta innocncia, per que si és l'autor del doble assassinat "el seu cervell reflectir la realitat del que va passar en visualitzar imatges que només l'autor dels fets va poder veure".

La prova, que segons els experts té una fiabilitat d'almenys un 87%, s'ha fet en diverses investigacions judicials a Espanya, com per exemple en el cas de Miguel Carcaño, assassí de Marta del Castillo, així com a pasos com els Estats Units i el Japó.

En l'escrit, el Ministeri Públic també demana citar sis testimonis que suposadament van poder haver facilitat una arma de foc al fill de J.M.G. i a ell mateix, i diverses proves pericials per localitzar totes les persones presents a la zona del pant aquest 24 d'agost, una anlisi de la pedra trobada a la motxilla del cadver d'una víctima, i que es facin noves immersions al pant a la recerca de l'arma homicida, entre d'altres.

EN LLIBERTAT

L'investigat ha estat des del 28 de desembre en llibertat, en sortir de la presó de Puig de les Basses (Girona) quan la Secció Quarta de l'Audincia de Girona li va concedir la llibertat provisional sense fiana, després de més de vuit mesos de reclusió.

El tribunal va dir que els principals indicis de criminalitat per considerar-lo autor dels fets "s'han vist seriosament afeblits sense que poguessin excloure's en aquest moment processal altres línies d'investigació", com que altres persones haguessin accedit al pant sense vehicle i sense telfon mbil.

RESPOSTA DE LA DEFENSA

Davant d'aquesta petició, la defensa de J.M.G., que exerceix l'advocat Benet Salellas, ha criticat que la Fiscalia demani practicar proves sobre la ment del seu client "quan no disposa ni d'un sol indici per dirigir el procediment contra ell", perqu va ser posat en llibertat al desembre.

Malgrat no aclarir si s'hi sotmetria en cas que el jutjat ho acordi, Salellas, en un comunicat, ha advertit que la metodologia no és científica ni prpia del sistema d'investigació espanyol i ho ha ratllat d'"extravagncia processal".

Demana que abans d'acordar-se es faci un debat previ relatiu a si "és amoldable" al sistema processal, en el qual ells es decantaran pel fet que no ho és, de manera general, a més que en aquest cas J.M.G. encara no ha declarat davant la Justícia i pateix una patologia mental diagnosticada.