Publicat 13/2/2019 12:20:17CET

El fiscal Cadena: "Al final es va recórrer al 155 perquè no existia una altra manera de tornar a la legalitat"

Fidel Cadena intervé durant la segona jornada del judici pel procés
POOL

El fiscal se centra en l'incompliment greu de la Constitució perqu "no poden uns pocs decidir all que és de tots"

MADRID, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El fiscal Fidel Cadena, el segon representant del Ministeri Públic en intervenir en el judici contra el procés independentista que se celebra al Tribunal Suprem, ha afirmat que en aquesta causa no es persegueix una ideologia, sinó "comportaments tipificats en el Codi Penal" que van portar a una situació en la qual al final es va recórrer a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució perqu "no existia una altra manera de tornar a la legalitat".

Cadena, en un to una mica més assossegat que el seu predecessor, Javier Zaragoza, encara que sense perdre contundncia, ha utilitzat la seva intervenció per centrar el debat jurídic en l'incompliment clar de la Constitució per part dels acusats.

Ha incidit també en qu "no hi ha una sobirania catalana, sinó una sobirania espanyola" que reconeix la Constitució i que es va veure greument conculcada amb les lleis de desconnexió que aquests van impulsar al setembre del 2017 al Parlament.

El que es jutja en aquest procediment, ha afegit, és "un pla concertat, minuciós i pluriconvergent" amb el qual es va crear "una legislació parallela que va donar a la gent la idea que els drets que es proclamen van ser totalment lícits".

Durant el seu torn i impugnació a les qüestions prvies exposades aquest dimarts per les defenses, amb l'objectiu d'assolir la nullitat de tot el procediment, Cadena ha reconegut que sí existeix un "dret a decidir", per aquest "correspon a tot el poble espanyol, no pot atorgar-se fora dels models previstos".

Així, ha afegit que "no poden uns pocs decidir sobre el que és de tots". "Segvia no és dels segovians ni Saragossa dels saragossans, ni Catalunya dels catalans independentistes, sinó de tots", ha afirmat.

El fiscal ha fet davant de la Sala una anlisi del contingut de les lleis de desconnexió l'impuls de les quals constitueix part de l'acusació contra els dotze líders independentistes que seuen al banc dels acusats, per impulsar mitjanant aquestes normes d'"aventura" de declarar un Estat propi a Catalunya en forma de república i no supeditat a les decisions de l'Estat espanyol.

Tot aix constitueix en la seva opinió un "atac obert a l'ordre constitucional" i "desborda per complet", entre d'altres, l'article 9 de la Carta Magna que consagra el respecte a la llei. "La sobirania resideix en el poble espanyol, i aix és un valor absolut que no es pot substituir per la sobirania dels pobles que l'integren", ha indicat.

Per altra banda, Cadena ha defensat la "generositat" de la Constitució espanyola respecte d'altres normes constitucionals europees com l'alemanya, que directament prohibeix partits que promoguin la independncia de part del seu territori.