Publicat 02/04/2014 14:06

Pelegrí anuncia la creació de l'Observatori Internacional de la Dieta Mediterrània

El conseller de Agricultura, Josep Maria Pelegrí
EUROPA PRESS

Ramon Estruch coordinarà científics internacionals

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 2 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha anunciat aquest dimecres a Alimentaria la creació de l'Observatori Internacional de la Dieta Mediterrània amb l'objectiu de fer extensible a tot el món els beneficis d'aquest model, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Pelegrí ha fet aquest anunci a la inauguració del X Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, que se celebra en el marc de la fira d'alimentació i begudes de Fira de Barcelona, un congrés que ha obert juntament amb la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, i el president de Fira de Barcelona i d'Alimentària, Josep Lluís Bonet.

"L'objectiu és donar a conèixer les pràctiques de la Dieta Mediterrània a tot el món, fer estudis i fer pedagogia sobre els hàbits de consum saludables", ha assegurat el també president de la Fundació Dieta Mediterrània, organisme que impulsa aquest observatori.

Pelegrí vol que lideri el projecte el doctor Ramón Estruch, del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic de Barcelona i el coordinador de l'estudi Predimed --el major sobre nutrició i salut fet a l'àmbit mundial--, i que estigui integrat per científics internacionals, amb els quals es començarà a treballar en els pròxims mesos.

Al congrés hi havia una delegació empresarial xinesa liderada per Lam Chueng Ping, que a més de presidir l'Associació d'empresaris xinesos a Espanya, ha estat nomenat ambaixador de la Dieta Mediterrània a la Xina, país que el conseller ha considerat "interessant" per exportar aquest model i veure com la assumeixen els seus ciutadans.

Aquest 2014 se celebra l'any internacional de la Dieta Mediterrània, i el conseller ha asseverat que aquesta ha de ser un "patrimoni dinàmic a preservar", un missatge en el qual ha coincidit amb la ministra Ana Mato, que ha incidit que és un dels actius més valuosos de la societat al contribuir a prevenir malalties cròniques.

BENEFICIS PER A LA SALUT

Així, segons l'estudi Predimed, la dieta mediterrània, acompanyada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca, pot reduir un 30% el risc d'infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular.

També s'ha demostrat que aquesta dieta complementada amb oli d'oliva verge extra redueix un 40% la possibilitat de patir diabetis, i s'han comprovat els beneficis d'aquest patró d'alimentació per evitar o endarrerir l'aparició de l'alzheimer i el càncer, i per lluitar contra el sobrepès.

Mato ha explicat que el Ministeri prepara una guia revisada d'educació alimentària per a escoles, en col·laboració amb la Fundació Dieta Mediterrània, per aconseguir una alimentació saludable, especialment entre els més joves, i ha recordat la creació de l'Observatori de la Nutrició i d'Estudi de l'Obesitat, presidit pel cardiòleg Valentí Fuster, que té com a objectiu aportar informació per alinear les polítiques sanitàries d'àmbit europeu.

Per la seva banda, Josep Lluís Bonet ha destacat que "el principal desig de la humanitat és la salut", pel que és important conscienciar la societat de la riquesa de la Dieta Mediterrània, des d'educadors, a restauradors i a la comunitat científica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés