Publicat 03/04/2014 14:45

Els premis Vinari s'erigeixen com a aparador del vi català i preveuen superar les 700 inscripcions

J.Bort, M.Calçada, J.M.Pelegrí y J.Nebot
EUROPA PRESS

Com a novetat els tasts preliminars es realitzaran als territoris d'algunes DO

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 3 abr. (EUROPA PRESS) -

La II edició dels premis Vinari, que van néixer l'any passat amb l'objectiu de posar en valor el vi català i augmentar el seu consum a Catalunya i fora de les seves fronteres, tornarà aquest 2014 a erigir-se com l'aparador de les 12 denominacions d'origen (DO) catalanes, i preveu superar àmpliament les 730 inscripcions que es van registrar a l'edició del 2013.

Ho ha dit aquest dijous en roda de premsa a Alimentaria el director dels guardons i de vadevi.cat, Joan Nebot, a un acte que ha comptat amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; el director general de l'Incavi, Jordi Bort, i el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ja que els premis entren a formar part dels actes de commemoració del 1714.

Així, malgrat que les inscripcions s'han obert fa molt pocs dies i el període s'acabarà el 30 d'abril, ja s'han registrat més de 100 cellers catalanes, una xifra superior a la de l'any passat per aquestes dates, i Nebot ha indicat que l'experiència del 2013 demostra que el gruix de les inscripcions es produirà en el període final.

"Volem donar prestigi al vi català i que els premis serveixin com a eina de coneixement per als consumidors i també de reconeixement per als viticultors", ha destacat Nebot, que ha afegit que els 170 guardons serviran per retratar les últimes tendències d'aquesta beguda.

Com a novetat d'aquesta edició, les tasts preliminars es realitzaran al territori d'algunes de les DO, de manera que en el cas de la DO Cava es realitzaran a Sant Sadurní d'Anoia, Do Penedès a Vilafranca del Penedès, Terra Alta a Gandesa i Pla del Bages a Manresa.

Pelegrí ha recordat que en el marc d'Alimentaria se celebra el X Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, on el vi s'erigeix com un bon aliment per a la salut de les persones, sempre que es consumeixi amb moderació.

"Alimentaria és l'entorn ideal per catapultar els nostres productes al món", ha destacat el conseller, que ha indicat que aquesta beguda ha augmentat la seva quota de mercat tant a Espanya com a Catalunya, passant a un 13% i un 29,6%, respectivament.

PRESTIGI INTERNACIONAL

Alhora, ha assenyalat que, de cada tres ampolles de vi que es produeixen a Catalunya, dos es dirigeixen a l'exportació: "La internacionalització i l'exportació ens estan salvant de la crisi. L'exportació és una visió estratègica de les nostres empreses, però l'important és produir aquí".

Calçada ha destacat que el vi és "una de les indústries més distintives del país, combinant tradició i modernitat", i ha sostingut que els catalans consumeixen molt vi, però no especialment l'autòcton, pel que ha apel·lat a fer més pedagogia i promoció.

"Valorem el nostre vi aquí tant com ho fan fora? Estem essent injustos i no li donem el prestigi que es mereix", ha recalcat, i ha asseverat que els vins són grans ambaixadors de Catalunya a l'exterior, pel que és necessari defensar-los.

Les degustacions preliminars dels premis Vinari 2014 se celebraran entre els mesos de maig i juny, i la degustació final, on arribaran les referències millor puntuades, tindrà lloc el setembre, mentre que la gala de lliurament dels guardons es farà a l'octubre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés