Publicat 28/5/2020 18:36:40 +02:00CET

El fill d'una morta per coronavirus en residència reclama una indemnització a la Generalitat

Roda de premsa d'afectats coronavirus telemàtica
EUROPA PRESS

S'ha organitzat amb la plataforma afectadoscoronavirus.org, que avisa que és "només es el començament"

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El fill d'una morta per coronavirus en una residència de Barcelona va presentar el dimecres una reclamació d'una indemnització de 151.000 euros davant les consellerias de Treball, Assumptes Socials i Famílies i de Salut de la Generalitat.

Ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa telemàtica la plataforma d'àmbit estatal afectadoscoronavirus.org, que neix amb la intenció que "es faci justícia" per les morts durant la pandèmia, ha explicat el seu portaveu, Abraham Granadinos, que han precisat que és una reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial.

El cas del fill de la morta, Ángel Juárez, l'està representant el despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo, i la seva directora de l'àrea de responsabilitat civil, Ana Romero, ha detallat que cerquen amb aquesta primera acció legal "restaurar la dignitat de les persones i les víctimes".

Ha lamentat dificultats per "falta de transparència" per recaptar la informació oportuna i investigar les circumstàncies en què s'ha produït el contagi en aquest cas, i ha dit que també volen detectar les deficiències per impulsar una millora de protocols d'actuació respecte a les cures de la gent gran.

Romero ha ressaltat que volen comprovar si hi ha hagut una falta per part dels departaments del Govern en la supervisió de la residència, i ha explicat que treballen també en accions legals contra la residència.

"ABANDONADA I DESATESA"

En la reclamació, consultada per Europa Press, s'afirma que la morta va ser "abandonada i desatesa de la més elemental teràpia respiratòria per fer front a la seva infecció de coronavirus", i que va haver-hi una falta de diagnòstic, falta de mitjans assistencials i metges que van impedir l'adequat tractament de la seva infecció.

Juárez ha ressaltat que "avui és un gran dia" per poder anunciar la primera acció legal, ha avisat que això és només el començament i ha esperat que, com ell, altres persones puguin emprendre amb l'ajuda de la plataforma accions legals perquè es trenqui, en les seves paraules, l'opacitat i hi hagi més transparència en com ha estat la gestió del coronavirus.

MADRID I CASTELLA I LLEÓ

En aquest sentit, Granadino ha dit que la plataforma existeix per agrupar persones afectades i ha apuntat que ja els han arribat peticions des d'altres comunitats autònomes, d'uns 20 afectats, i ha posat d'exemple un cas de Madrid i un altre de Castella i Lleó.

La plataforma d'afectats ha fet una estimació que hi ha 19.000 persones que han mort en situacions similars a la de la mare de Juárez, i han calculat que si reclamen tots els seus familiars la indemnització s'elevaria a 2.470 milions d'euros.