Actualitzat 13/01/2015 11:31

Fernández Díaz: "Si el CGPJ diu que la intervenció de comunicacions no té encaix constitucional, hi renunciem"

Jorge Fernández Díaz
Foto: EUROPA PRESS

Anuncia una "esmena senzilleta de tres paraules" a la Llei de Seguretat Ciutadana per donar encaix legal als fitxers dels passatgers als avions

MADRID, 13 (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest dimarts que el Govern espanyol renunciarà a la seva proposta d'augmentar els casos en què es permet la intervenció de les comunicacions sense autorització judicial si el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) conclou que no té encaix constitucional, tal com diu el dictamen que va aprovar dilluns.

   "Si el CGPJ considera que no té encaix constitucional ple, li puc assegurar que renunciem a aquesta iniciativa", ha dit en una entrevista a la Cope recollida per Europa Press. "Ni el Ministeri de l'Interior ni el de Justícia tenim intenció de continuar endavant, promoure o imposar una iniciativa que tingui el més petit dubte del seu encaix constitucional adequat", ha afegit.

   Segons ha dit, la Llei d'Enjudiciament Criminal actual ja preveu que  el ministre de l'Interior pugui intervenir les comunicacions només per supòsits terroristes durant 72 hores abans de comunicar-ho a un jutge. "Una altra cosa és que quan es va aprovar aquesta llei, l'smartphone no existia i calia adequar aquesta situació a la nova realitat", ha postil·lat.

   El ministre ha defensat implementar una sèrie de mesures per a la lluita contra el terrorisme jihadista ja que, segons la seva opinió, el Codi Penal vigent ha donat els "instruments suficients" per derrotar una banda terrorista convencional com ara els GRAPO o ETA, però ha afegit que no és suficient per derrotar el terrorisme jihadista, "un terrorisme no convencional on es dilueix la pertinença a la banda, on internet té un paper fonamental per a la comissió de delictes, per a les radicalizacions, la captació...". "Necessitem adaptar el Codi Penal", ha sentenciat.

CONFIA EN EL SUPORT DEL PSOE

   Fernández Díaz sosté que la voluntat del Govern espanyol és accelerar-ne l'aprovació tan aviat com pugui i ha confiat que aconseguiran posar-se d'acord amb el PSOE atès que es tracta d'un afer d'Estat. "Si hem estat capaços de posar-nos d'acord entre els països, com no serem capaços els dos partits més importants d'Espanya?", ha comentat. En qualsevol cas, ha recordat que les mesures tiraran endavant igualment: "Tenim majoria absoluta per aprovar-les, però seria molt bo que el PSOE s'hi sumi".

   Una de les mesures que el ministre defensa és l'anomenat PNR, és a dir, els fitxers dels viatgers de l'avió. Ha explicat que "no és una mesura de control de fronteres", sinó que té com a finalitat la "prevenció i la investigació de delictes terroristes eventuals". Consisteix a "aportar unes dades a un banc de dades basades en perfils de risc que, degudament creuades, estableixen les garanties necessàries per prevenir i investigar un delicte terrorista".

   Segons ha dit, "la intimitat està degudament garantida perquè només hi tenen accés els investigadors criminals. Les dades no estaran basades en motius religiosos ni de raça, són dades sobre si ha facturat o no, si viatja sol o no, o com ha pagat el bitllet".

"EL PNR S'HA D'APROVAR"

   Fernández Díaz ha lamentat que, tot i que és una iniciativa del 2010, encara no ha estat aprovada pel Parlament Europeu a causa del vot en contra dels socialistes, els liberals i els verds i ha recordat que en la legislatura anterior, el Govern socialista a Espanya sí que estava a favor d'aquesta mesura. "És una pena que hagin de morir persones perquè es produeixi una bolcada a l'estat d'opinió. El PNR s'ha d'aprovar i estic segur que s'aprovarà", ha conclòs.

   De fet, ha anunciat que en el tràmit d'esmenes a la Llei de seguretat ciutadana al Senat s'hi introduirà "una esmena senzilleta de tres paraules" perquè el PNR tingui encaix legal a l'ordenament jurídic. Ha argumentat que per posar en marxa aquesta mesura cal una infraestructura prèvia i que, de fet, ja hi ha països que estan rebent subvencions per a això abans que hagi estat aprovada pel Parlament Europeu.

   "Cap a finals d'any tindríem ja la infraestructura necessària perquè els operadors i les agències de viatges subministrin aquestes dades i amb una senzilleta esmena de tres paraules a la Llei de Seguretat Ciutadana ja tindríem la cobertura legal. El més important és que no només siguem uns quants països sinó tots els qui ho tinguem".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés