Felipe González veu una "broma" que la taula de partits a Catalunya inclogui Podem i el PNB i exclogui el PP i Cs

Publicat 11/2/2019 15:40:42CET
L'expresident del Govern espanyol, Felipe González
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha assegurat que la taula de partits sobre Catalunya que compti amb Podem i el PNB i obviï altres forces resulta una "broma". Entén que el diàleg es va plantejar de manera "confusa" per part del Govern central, però al·lega que Pedro Sánchez no entrarà a negociar el dret d'autodeterminació.

"El diàleg es va plantejar de manera confusa", ha subratllat en una entrevista a La Sexta, i considera que no té gaire sentit una taula a part del Parlament que compti amb el PNB o Podem i obviï Ciutadans i el PP. "Quina és la broma?", s'ha preguntat.

Per a González és fonamental que "s'aclareixi" el diàleg i es respecti el paper de les institucions. "No podem demolir el fonament de la convivència democràtica que són les institucions. No ho fa el Govern de Sánchez sinó les forces independentistes", ha assenyalat, i ha apuntat que els independentistes "no creuen en el Parlament sinó en les lleis de desconnexió de l'octubre".

"Ni tan sols reconeixen la legitimitat del poder que ostenten", ha indicat, basant-se en els punts que defensa Torra. "Els costa retrocedir al punt de partida, si algú fa un pas en aquesta direcció hi ha un altre que aixeca la vara de mesurar i l'acusa de traïció", ha afegit l'expresident.

Per aquest motiu, s'ha mostrat més crític amb que es pugui conformar una taula de partits al marge del Parlament. "Pel que he vist del document de Quim Torra pretenen que, partint de la base que hi ha un conflicte, ha d'haver-hi un mediador internacional i pretenen que hi hagi una taula de partit en comptes que sigui viu el Parlament de Catalunya", ha recalcat.

L'històric dirigent socialista ha enlletgit que això pugui servir perquè l'independentisme protagonitzi un altre conflicte amb l'Estat. Així ha recalcat que hi hagi un perímetre clar per al diàleg, que passi per la Constitució.

RELATOR

A més sobre la figura del relator, González ha atribuït a la vicepresidenta del Govern central Carmen Calvo haver augmentat la confusió sobre el seu paper i ha recalcat que en cap cas el relator de Nacions Unides "es correspon" amb el que es diu aquí. "Ho ha deixat clar Sánchez, no negociarà l'autodeterminació, per tant com pot formar part del diàleg una cosa que no està disposat a negociar?", ha assenyalat.

En tot cas, ha defensat que hi hagi diàleg amb la Generalitat. El diàleg Estat-Generalitat no té cap fonament per criticar-lo perquè apareix en l'Estatut i la Constitució. "No hi ha cap problema en això", ha assenyalat, i ha dit que podria ser igual amb Galícia o Andalusia.

Sobre les condicions de l'independentisme per aixecar l'esmena a la totalitat al Congrés ha dit que són "inacceptables". "Però no necessito explicar-ho perquè Pedro Sánchez ha dit amb claredat que mai no negociarà el dret a l'autodeterminació", ha assenyalat l'expresident, i ha assegurat que "és clar" que el líder de l'Executiu ni vol ni pot fer-ho. Per això, demana a l'independentisme que faci marxa enrere amb les seves condicions als pressupostos.

GARANTIES EN EL JUDICI DEL PROCÉS

Pel que fa a l'inici del judici del procés, Gónzalez ha defensat el sistema judicial espanyol, i ha dit que no se'l deteriori. De totes maneres, ha rebutjat que es comenti la possibilitat d'indultar els líders del procés, perquè ha recordat que quan es parla d'això es "vulnera la presumpció d'innocència" dels encausats.