Actualitzat 05/09/2014 18:01

Felipe González diu que va mediar entre Rajoy i Mas perquè es reunissin aquest estiu

Felipe González, en los desayunos de Europa Press Andalucía
Foto: JAIME MARTINEZ

SEVILLA, 5 Sep. (EUROPA PRESS)

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha explicat aquest divendres que va mediar entre el president de l'executiu central, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè es reunissin aquest estiu i que "fa tot el que pot, amb discreció", per evitar que es fracturi la societat catalana.

   Així ho ha dit en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press i la Fundació Cajasol a Sevilla, on ha explicat que després que els dos dirigents li exposessin les seves dificultats per trobar-se, va fer tot el possible per propiciar la trobada entre els dos dirigents.

   "No sé si vaig tenir alguna influència en això, em sembla que sí", ha reconegut després d'explicar que abans de la trobada el que li arribaven eren missatges del tipus "li he demanat veure'l però no em contesta" i "em condiciona l'entrevista que parlem de la consulta".

   "Que si això, que si no sé quant, i al final, acaba una institució, que és la Generalitat, i una altra institució que ens representa a tots en aquest espai compartit que és Espanya, i no es troben, no es troben i que si una excusa... que si jo li vaig dir en la Coronació de Felip VI que això i no em va contestar, que si porto així... al final, es va produir la trobada entre el president del Govern central i la Generalitat", ha exemplificat.

   Sobre el contingut de la trobada, González s'ha limitat a assenyalar que "van parlar del que havien de parlar" i que, per descomptat, "Mas parlava sempre, dins del paquet, de la consulta" tot i que no es van limitar "només a això".

ADVOCA PER "SEPARAR" NEGOCIACIONS

   Segons el parer de l'expresident, l'ideal per evitar la "fractura" de la societat catalana és tractar per "separat" els temes "de singularitat que podríem dir sentiment de pertinença i que, com a tals, tenen un component no molt racional però sí de realitat"; i d'altra banda, el "paquet que és perfectament racionalitzable com és el financer".

   "Crec que és possible parlar per separat dels dos paquets i aquest és l'espai que vull que s'obri en lloc d'anar a una confrontació que no té sortida", ha resumit l'expresident per advertir que "qualsevol variant de la consulta sobiranista significaria obrir la porta a un dret que no podem acceptar com el de l'autodeterminació". "Ni en aquesta Constitució ni en una reforma constitucional", ha postil·lat.

   Fonamentalment, segons ha incidit, perquè "no existeix la previsió del suïcidi en cap Constitució del món" excepte en què "es va redactar en temps de Stalin", ha recordat en to jocós.

   És per això que, després de ser preguntat sobre si creu que Mas se saltarà la legalitat i convocarà finalment la consulta, ha mostrat la seva confiança que no sigui així.

CRITICA LA POLITITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA

   Amb tot, ha avisat que el problema que s'està produint actualment és el que s'està abusant de la pràctica d'"acudir a un àrbitre judicial" quan no s'és capaç d'arribar a acords polítics, el que, segons la seva opinió, entranya un risc com el que es "polititzi" la justícia.

   Segons ha exposat, l'assumpte català és "una cosa de política, no d'advocats, el que passa és quan no s'arriba a un acord polític seriós, sensat o reformador, sempre ha d'haver un àrbitre i aquest àrbitre ha de ser acceptat per tots".

   "Però no m'agrada que la via sigui sempre la d'acudir a l'àrbitre perquè no som capaços d'arribar a un acord. I ho diré encara que se m'interpretarà malament: portem molts anys judicialitzant la política i ara ens ve de tornada la politització de la justícia", ha sentenciat.

   Segons l'opinió de González, això ha provocat que ara hi hagi "un bon nombre de jutges que prenen decisions judicials amb criteris polítics" o fins i tot que hi hagi "informes de la policia que qualifiquen comportaments i no descriuen fets", tot i que no ha especificat a quins es referia.

   González ha recalcat que això forma part de la "nostra crisi institucional" i que "malament va el qui no vulgui treure's la bena dels ulls".

   Finalment, sobre si en algun moment el Govern hauria de plantejar-se aplicar l'article 155 de la Constitució, l'expresident ha dit que "clar" perquè "no hi ha cap article de la Constitució que no es pugui aplicar". "Una altra cosa és que la gestió política permeti no haver d'aplicar-lo, però això és un problema de política i no de picaplets", ha reiterat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés