Publicat 24/12/2020 21:27CET

Felip VI: "Els principis ètics obliguen a tots i estan per sobre de consideracions familiars"

El rei durant el seu discurs
POOL

Reivindica "l'esperit renovador" del seu regnat en un missatge centrat a demanar "un gran esforç nacional" per superar la pandèmia

Recorda "el deure de respectar" la Constitució i subratlla que els progressos assolits en democràcia són fruit "del pacte entre espanyols"

MADRID, 24 des. (EUROPA PRESS) -

El Rei Felip VI ha inclòs aquest dijous en el seu missatge de Nadal unes paraules per reivindicar el caràcter "renovador" del seu regnat i marcar distàncies amb el seu pare, el Rei Joan Carles. "Els principis morals i ètics" que reclamen els ciutadans "obliguen a tots sense excepcions" i "estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals i familiars".

"Així ho he entès sempre, en coherència amb les meves conviccions, amb la forma d'entendre les meves responsabilitats com a cap de l'Estat i amb l'esperit renovador que inspira el meu regnat des del primer dia", ha dit en les seves tradicionals paraules als espanyols.

En un moment en què el Govern central esperava del Rei un missatge "a l'altura" de les circumstàncies i Unides Podem va reclamar una condemna expressa de les activitats privades del Rei emèrit, Felip VI ha dit que a aquests principis ètics ja es va referir en la seva proclamació, l'any 2014.

Encara que les seves paraules han estat molt centrades en la pandèmia, ha al·ludit així, sense esmentar-la, a la situació del seu pare just després de fer una crida a "preservar els valors ètics" de la societat i també els "principis democràtics" i "el compliment de les lleis".

De fet, ha subratllat que, en aquests temps d' "incertesa", la Constitució espanyola és garantia de la manera en què els espanyols entenen la vida, "la societat i l'ésser humà" i "la seva dignitat, els seus drets i llibertats".

LA CONSTITUCIÓ, ÈXIT I FONAMENT DE LA CONVIVÈNCIA

"Una Constitució que tots tenim el deure respectar i que en els nostres dies és el fonament de la nostra convivència social i política", ha incidit, afegint que la Carta Magna és "un èxit de i per a la convivència en llibertat".

En aquesta línia, i com ha fet en altres missatges nadalencs, ha demanat als espanyols que no oblidin que el progrés aconseguit en democràcia és "resultat de la trobada i el pacte entre els espanyols després d'un llarg període d'enfrontaments i divisions".

És un resultat, ha dit, de "voler mirar junts cap al futur", units "en els valors democràtics" i en un "esperit integrador" que respecti "la pluralitat i les diferències" amb "capacitat de dialogar i aconseguir acords". Per a ell, aquests principis "no perden mai vigència pel pas dels anys".

"NI EL VIRUS NI LA CRISI ENS DOBLEGARAN"

A més, ha defensat que el "model de convivència democràtica" és una de les fortaleses en què recolzar-se per fer front a la situació creada per la pandèmia. Els espanyols, ha recalcat, han superat altres "dificultats també greus" en les últimes dècades, i aquesta no serà diferent: "Ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegaran".

El cap de l'Estat ha començat el seu missatge amb unes paraules per a les famílies que no han pogut reunir-se per les restriccions sanitàries i amb un record "amb emoció i amb tot respecte" pels morts, que han deixat "en milers de llars un buit impossible d'omplir".

MANTENIR LA RESPONSABILITAT INDIVIDUAL

També ha dedicat paraules d'ànim per als qui lluiten contra la malaltia o les seves seqüeles. A més, ha fet una crida a mantenir "la responsabilitat individual" com a "instrument efectiu de lluita contra el virus" mentre arriben les vacunes i els tractaments.

Així, ha afirmat que 2020 ha estat "molt dur i difícil", amb un virus que ha portat "sofriment, tristesa i temor" i que ha deixat en moltes famílies "l'angoixa de l'atur o la precarietat", de no poder "cobrir les necessitats bàsiques" o d'haver d'abandonar negocis després de tota una vida de dedicació.

No obstant això, ha proclamat que la resposta "no pot venir de més descoratjament o més desconfiança", sinó d' "afrontar el futur amb determinació i seguretat", amb confiança en Espanya, en el model de convivència, "amb esforç, unió i solidaritat".

"LA REINA I JO HEM SENTIT EL POLS DE LA NOSTRA SOCIETAT"

El Rei ha demanat un "gran esforç nacional" pel qual "el més important" són les persones, els milers de ciutadans que han treballat pels altres "amb abnegació, compromís i solidaritat".

Ha dit que això han pogut comprovar-ho personalment la Reina i ell, que en aquests mesos de pandèmia han recorregut diferents llocs d'Espanya. "En el camp i en el mar, els pobles i les ciutats, els mercats, les fàbriques, hem vist el coratge i el nervi d'aquest país. Hem sentit el pols de la nostra societat que, malgrat tot, ha mantingut a Espanya dempeus".

Amb les seves paraules, el Rei ha volgut retre homenatge als treballadors sanitaris, per la seva "extraordinària professionalitat i gran humanitat", ha destacat la tasca de les "organitzacions solidàries" i ha posat de manifest que la pandèmia ha mostrat "una societat més unida que mai en la seva lluita".

"Comptem, per tant, amb una societat forta i un Estat sòlid", ha dit recordant com els serveis públics i bàsics, i les activitats essencials s'han mantingut en peus. La pandèmia "ha revelat aspectes que necessiten ser millorats i reforçats", però també les "fortaleses com a Estat avançat", com han demostrat les Forces Armades, els Cossos de Seguretat, Protecció Civil i Emergències, i altres servidors públics.

"CADA PERSONA IMPORTA, I MOLT"

Ara, al seu entendre, és moment de combatre la crisi econòmica i "evitar, sobretot, que derivi en una crisi social". "Cada persona importa, i molt", i per això ha demanat tenir en ment persones i famílies, i sobretot els joves, que "no poden ser els perdedors" i han de poder dur a terme els seus projectes de vida. "Espanya no pot permetre's una generació perduda", ha afegit.

Per al Rei, "protegir als més vulnerables i lluitar contra les desigualtats que la pandèmia ha creat o agreujat és qüestió de dignitat", i també serà fonamental recuperar l'economia, enfortint el teixit empresarial, industrial i de serveis, recolzant empreses i autònoms per crear "aquesta ocupació que tant necessita" Espanya. En aquest punt ha reivindicat l' "oportunitat històrica" que dóna la UE.

Felip VI ha reivindicat Espanya com "un país extraordinari, d'una enorme riquesa i diversitat cultural" construït al llarg de segles amb "l'esforç de moltes generacions d'espanyols", i ha proclamat que l'espanyol no és "un poble que es rendeixi o es resigni en els mals temps".

Conscient que "no serà fàcil" superar l'actual situació, ha volgut enviar el missatge que "amb esforç, unió i solidaritat, Espanya tirarà endavant". "Amb tots i per a tots. I, com a Rei, jo estaré amb tots i per a tots, no només perquè és el meu deure i la meva convicció, sinó també perquè és el meu compromís amb tots vosaltres, amb Espanya".

El cap d'Estat ha acabat el seu missatge apuntant que "no serà difícil que l'any 2021 millori aquest 2020", amb l'expectativa de "recuperar, en tant que sigui possible, la normalitat", i amb unes paraules per agrair "molt sincerament totes les mostres d'afecte i suport" rebudes enguany de part també de la seva esposa i les seves filles.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés