Publicat 24/06/2015 15:34

Felip VI crida a la unitat i al consens per tenir èxit a Espanya i a Europa

El Rey Felipe VI, el rey don Juan Carlos, Mariano Rajoy y Martin Schulz
POOL

Rajoy reivindica la seva política d'ajustos i reformes, mentre que els socialdemòcrates defensen una resposta més social a la crisi

MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha fet aquest dimecres una crida a favor de la unitat i el consens com a fórmules que han demostrat ser encertades per avançar cap a una millor societat integrada a Europa.

"Unitat, consens i democràcia, plasmats des de 1978 en la nostra Constitució, han estat i segueixen essent avui les claus del nostre èxit en i amb Europa", ha subratllat a l'acte que ha acollit el Palau Reial per fer el 30 aniversari de la firma del Tractat d'Adhesió d'Espanya a les Comunitats Europees (avui la Unió Europea).

Davant del seu pare, el rei Joan Carles I, els màxims representants dels poders de l'Estat, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, exalts càrrecs de les institucions europees i ambaixadors de la UE, el monarca ha destacat que els anys transcorreguts en aquest període "es compten entre els millors de la història d'Espanya".

"Hem viscut en llibertat i democràcia, hem aconseguit un desenvolupament social i econòmic sense precedents i Espanya, recuperant la seva tradicional vocació universal, s'ha obert a la resta del món", ha subratllat el monarca.

Però el rei també ha volgut enviar un missatge amb vista al futur, subratllant que Europa necessita un creixement "sostenible" que contribueixi a una major cohesió social. I també ha recordat que "Europa ha de ser, més que mai, un projecte per als ciutadans i protagonitzat per ells".

Per això, a aquest solemne acte celebrat al Saló de Columnes del Palau Reial, on es va signar el Tractat d'Adhesió el 12 de juny de 1985, la Casa del Rei ha invitat ciutadans corrents que han tingut vinculació amb programes europeus, com estudiants Erasmus espanyols i d'altres països; divulgadors dels assumptes europeus; ciutadans comunitaris que treballen a Espanya o voluntaris d'ONG que han participat en missions europees d'ajuda humanitària.

Però l'acte també ha servit per posar en evidència les diferents fórmules per sortir de la crisi que defensen les dues principals famílies polítiques europees, conservadors i socialdemòcrates.

Si el president del Govern, Mariano Rajoy, ha destacat que Espanya representa el millor exemple que l'estratègia de combinar la solidaritat europea amb la responsabilitat de cada Estat membre per controlar la despesa pública i emprendre reformes funciona per deixar enrere la crisi, l'excap de l'executiu Felipe González i el president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, han criticat l'excessiva aposta per l'austeritat d'Europa.

Rajoy ha posat en valor l'esforç i la responsabilitat que han demostrat els espanyols per fer front a la crisi i ha instat que la sortida d'aquesta crisi que ja s'està produint serveixi d'"esperó" per continuar pel mateix camí. Segons la seva opinió, és possible que en la pròxima legislatura Espanya arribi als 20 milions d'ocupacions creades si manté la mateixa política econòmica.

MENYS AUSTERITAT, MÉS ESTÍMULS

Respecte de la política d'ajustos i de control del dèficit públic, l'expresident González ha advertit que l'allunyament ciutadà cap a Europa no el provoca la crisi, "sinó la resposta inadequada a la crisi". Segons la seva opinió, Europa hauria d'haver fet front a la crisi amb més mesures d'estímul de l'economia, com les que va aplicar els EUA.

En línia amb el discurs de González, Martin Schulz ha dit que comprèn els europeus que "rebutgen una Europa que estalvia els seus bancs però no els seus joves". "Jo aquesta Europa tampoc la vull", ha ressaltat.

Però Schulz no ha caigut en el pessimisme i ha recordat que la història de la UE demostra que quan els europeus es posen d'acord són capaços de resoldre els problemes, per la qual cosa ha confiat que durant els pròxims dies Europa torni a demostrar aquesta capacitat amb un acord sobre Grècia.

Al marge de l'anàlisi sobre quina recepta és la millor per sortir de la crisi, créixer i crear feina, Schulz ha elogiat el caràcter europeista dels espanyols i ha destacat algunes de les seves principals contribucions a la Unió, com l'àmbit de la lluita contra el terrorisme.

D'altra banda, la intervenció de Felipe González ha coincidit amb la del rei a l'hora de destacar que "el tan criticat consens ha estat el fonament" de l'èxit d'Espanya en el procés d'integració a Europa.

A l'acte al Palau Reial hi ha acudit el Govern gairebé en ple, els màxims representants dels poders legislatiu i judicial, el líder del principal partit de l'oposició, Pedro Sánchez, els expresidents del Govern José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero; exministres d'Exteriors com Miguel Ángel Moratinos, Ana Palacio i Marcelino Oreja; i l'expresident del Parlament Europeu José María Gil Robles, entre d'altres autoritats.

Després dels discursos, s'ha inaugurat una exposició fotogràfica sobre aquests 30 anys d'Espanya a Europa i s'ha servit un còctel als convidats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés