Publicat 13/02/2014 18:16

Feito (IEE i CEOE) creu que la reforma fiscal "no serà la que hauria" per populisme preelectoral

José Luis Feito (IEE y CEOE) y Borja García Nieto (Círculo Ecuestre)
EUROPA PRESS

Creu que Catalunya "està trencada" per excessos passats i nega espoliació fiscal

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) i de la Comissió d'Economia de la patronal CEOE, José Luis Feito, ha augurat que la reforma fiscal que prepara el Govern espanyol per aquest any "no serà la que hauria" pel clima preelectoral i pels comicis al Parlament europeu de maig.

En una conferència al Cercle Eqüestre sobre perspectives de l'economia espanyola, ha afirmat que el Govern central ja està concorrent en moviments populistes per l'aproximació d'eleccions, i "fa coses rares" com dir que no apujarà la llum ni computarà com a dèficit, el que no és possible.

Segons la seva opinió, en una reforma fiscal òptima "s'haurien d'abaixar infinitament" els impostos directes i de cotització a la Seguretat Social, i augmentar els indirectes (com l'IVA), que són els que generen més recursos per l'administració, però no preveu que això passi.

Ha afegit que totes les administracions, des de l'estatal a les autonòmiques i les locals, veuen irrenunciable el nivell de despesa pel sistema actual de l'estat del Benestar, però que no ho poden pagar: "Ni amb pujades inaudites d'impostos arribem a pagar ni el 95%".

Feito ha considerat que Catalunya té aquest problema de despesa de serveis com la sanitat i l'educació com la resta d'Espanya, però aguditzat perquè es va arribar a la crisi amb un deute superior a la mitjana, del 70% del PIB.

"Catalunya està trencada fiscalment", ha asseverat, però no perquè hi hagi espoliació fiscal pel sistema de finançament d'Espanya, que Feito nega, sinó pels excessos de deute i dèficit, ha sostingut.

Alhora, sobre el debat econòmic respecte a la possible independència de Catalunya, ha insistit en que el nou Estat "seria molt més pobre", i sense cap mena de dubte quedaria fora de la UE i de l'euro.

"POBRE COM UNA RATA"

Ha afirmat que no té res en contra de la independència si algú pensa: 'Em faré pobre com una rata, però seré una rata sobirana', però ha rebutjat que Catalunya seria més rica fora que dins d'Espanya.

Ha incidit en que no són vàlids els arguments d'espoliació fiscal --ni acceptant la xifra del 8% de dèficit fiscal, donada la superior riquesa de Catalunya-- ni de les rendes que llancen les balances fiscals perquè "en cap país ningú ha utilitzat aquest mètode per mesurar rendes d'independència", ja que cal tenir més factors en compte per calcular els efectes de la independència.

També ha insistit que "fins ara no hi ha cap indici que la retòrica de la independència hagi influït en inversions", i ha opinat que no ho farà fins que es ratifiqui la consulta o eleccions pleviscitàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés