Feijóo replica a Marlaska que el de Catalunya no és un "problema d'ordre públic" i l'atribueix a "insubmissió política"

Publicat 21/10/2019 15:30:53CET
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, en un acte de precampanya.
PP

Exigeix decisions al Govern central davant una "situació excepcional", perquè "no es pot no fer res"

LUGO, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha negat que a Catalunya hi hagi "un problema d'ordre públic", tal com va sostenir el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, i ho ha atribuït a la "insubmissió política".

Per seguir aquesta línia, Núñez Feijóo ha puntualitzat que "aquest és un problema en què el president de la Generalitat és el primer a tallar les autovies, i és el primer a dir que declararà una altra vegada la independència i que els violents han de seguir fent i actuant amb violència a Catalunya".

"Això ho ha dit el senyor Torra, i és un president autonòmic més. Hi ha 17 presidents autonòmics a Espanya i aquest senyor no pot fer el que li doni la gana, perquè cap president autonòmic, ni cap ministre, ni cap president del Govern central poden fer el que els doni la gana", ha retreure.

A més, ha acusat el president català de "negar-se a condemnar la violència". "Es nega a comprometre's amb l'estat de dret i manté el seu interès de declarar la independència", ha censurat.

"Jo reitero: si davant d'això no s'hi fa res, al final tot semblarà que qualsevol persona, pel fet de ser independentista o nacionalista o ser soci del Partit Socialista dels ajuntaments catalans o a la Diputació de Barcelona pugui fer o dir el que vulgui, i això em sembla greu", ha incidit.

"No volem precipitar-nos però tampoc volem callar, aquesta situació és excepcional i davant situacions excepcionals el Govern espanyol ha de prendre decisions", ha afegit.

Feijóo ha apel·lat al problema català i ha dit que "en aquests moments l'única decisió que no es pot prendre és no fer-hi res", en relació al Govern presidit en funcions per Pedro Sánchez.

"La intensitat de les decisions, i la seva la concreció i calendari li correspon al Govern central al qual ja recolzem; el problema és que el Govern espanyol, en la nostra opinió, no està donant resposta davant la serietat que suposen aquests actes i la seva gravetat", ha aprofundit.

Així mateix, ha apuntat als "incidents" d'aquest diumenge a Bilbao i ha afegit que "avui --per aquest dilluns-- no se sap el que passarà aquesta nit a Catalunya". "En definitiva, els governants no estan per estar al Govern, estan per governar i jo crec que que es necessita que hi hagi un Govern central a Catalunya que garanteixi la seguretat de tots els catalans", ha indicat.

ÀNIMS ALS POLICIES FERITS

Finalment, el president gallec ha dirigit "un missatge" d'ànims, "a la família del company de Vigo, que estava treballant a la policia a Vigo i que va ser mobilitzat a Catalunya i també a l'agent de la Corunya".

"Ens sembla que aquests actes violents són absolutament injustificats, un traumatisme cranioencefàlic a un policia, feia moltíssims anys que no en vèiem", ha dit.