Publicat 11/12/2017 16:12

Fedea diu que l'estalvi d'interessos pel FLA i Proveïdors milloren el finançament general de Catalunya i C.Valenciana

MADRID, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha presentat un informe en què explica que l'estalvi d'interessos pels mecanismes de liquiditat creats per a les autonomies des de 2012 pel Govern, el FLA, el Pagament a Proveïdors i el Fons de Finançament han millorat el finançament total d'autonomies com Catalunya, que queda per sobre de la mitjana, però empitjora la d'altres com Madrid i Andalusia, que passen a ser les pitjor finançades.

El treball ha estat elaborat pel director de la Fundació i expert en aquesta matèria, Ángel de la Fuente, i part de l'estalvi d'interessos que han suposat aquests fons per a les autonomies pel que fa al que haguessin pagat als mercats. Segons els seus càlculs, són 15.000 milions d'euros, que han de ser considerats com una subvenció estatal i que "convindria tenir en compte a l'hora de valorar" com estan finançades les comunitats.

Aquest estudi arriba en ple debat sobre la reforma del sistema aprovat en 2009 per a les CCAA del règim comú; molts governs autonòmics es queixen que estan infrafinançats i necessiten un nou model al més aviat possible. Els treballs avancen en el si del Consell de Política Fiscal i Financera.

De la Fuente repassa els ingressos obtinguts per les comunitats a través d'aquests fons de liquiditat, 162.253 milions de 2012 a 2016. Analitza a continuació els interessos que les comunitats s'han estalviat gràcies a que els tipus que paguen per aquests préstecs són més baixos que els del mercat, encara que corregeix els càlculs del Govern.

Segons el Ministeri d'Hisenda, els estalvis per a les comunitats en aquest període ascendeixen a 21.890 milions d'euros pels menors interessos que van a pagar al llarg de la vida dels préstecs. Fedea utilitza un altre mètode de càlcul més conservador i redueix aquesta quantitat a 15.276 milions.

Encara així, diu De la Font, segueix tractant-se "d'una important subvenció estatal que convindria tenir en compte a l'hora de valorar el finançament relatiu i total de les diferents comunitats autònomes".

ENTRE L'1% I EL 5% DEL FINANÇAMENT

El seu import total representa, segons Fedea, entre l'1 i el 5 per cent del finançament per competències homogènies que reben les comunitats a través del sistema. Amb dades de 2015, la Comunitat Valenciana guanya 6,4 punts de finançament relatiu per aquestes bonificacions d'interessos i Catalunya, 5,5 punts.

Els segueixen entre les autonomies que també milloren Castella-la Manxa, 3,2 punts; Balears, 3,1 punts, i Múrcia, que millora 2,4 punts. La resta d'autonomies empitjora la seva situació i Madrid, Galícia, Castella i Lleó, Aragó, Extremadura i La Rioja perden una quantitat semblant a la qual guanyen les més beneficiades, entorn dels cinc punts.

"Amb aquesta correcció, Madrid i Andalusia passen a ser les comunitats pitjor finançades mentre que Catalunya se situa per sobre de la mitjana i la Comunitat Valenciana s'apropa a aquesta referència", explica De la Fuente.

Segons aquest treball de Fedea, el finançament mitjà per habitant en 2015 va ser de 2.471 euros, una vegada aplicada aquesta correcció per interessos. Per damunt es van situar Cantàbria (3.002 euros per habitant), La Rioja (2.840), Balears (2.756), Extremadura (2.695), Catalunya (2.562), Castella-la Manxa (2.559), Astúries (2.521), Castella i Lleó (2.509), Canàries (2.478) i Aragó (2.477).

Per sota de la mitjana es van quedar Galícia (2.465 euros per habitant), Comunitat Valenciana (2.445 euros), Múrcia (2.406 euros), Andalusia (2.376) i Madrid (2.302).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés