Publicat 22/5/2019 15:01:21 +02:00CET

La Favb critica "la precipitació i l'electoralisme" del decret del Govern sobre els preus del lloguer

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) ha criticat "la precipitació i l'electoralisme" del decret llei aprovat pel Govern per limitar els preus del lloguer.

"La ciutadania de Barcelona ha assistit perplexa a l'aprovació precipitada i en plena campanya electoral de les municipals d'un nou decret llei de la Generalitat", ha valorat en un comunicat aquest dimecres.

La Favb ha assenyalat que la nova norma reconeix l'actual situació d'emergència habitacional però "arriba molt tard" i serà de difícil aplicació perquè depèn d'un futur desenvolupament normatiu.

Ha remarcat que serà una "mesura molt poc efectiva i totalment inútil" en alguns casos, com els lloguers de renda antiga, i que contempla múltiples excepcions.

A més, la federació de veïns ha valorat que el nou decret llei serà suspès "amb tota probabilitat" per vulneració de competències.

SENSE LES ENTITATS SOCIALS

La Favb ha defensat que la norma no és la que s'esperava des de les entitats socials i ha advertit que s'ha aprovat "sense cap tipus de consulta ni participació" de les organitzacions afectades.

Ha remarcat que en general totes les entitats demanen polítiques integrals que portin a un lloguer que no superi el 20-25% de la renda familiar, la qual cosa ha indicat que el decret ignora.

Ha alertat que modificar els preus del lloguer sense intervenir en altres factors que hi influeixen com la fiscalitat, el parc d'habitatge públic, el turisme i la col·laboració público-privada "pot resultar molt poc recomanable".

La federació ha recordat que l'habitatge és competència de diferents administracions, per la qual cosa es requereixen "compromisos institucionals, unitat entre els partits polítics i acords de ciutat".

En aquest sentit, ha instat a impulsar un Pacte per l'Habitatge des del futur equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona que resulti de les eleccions del diumenge 26 de maig.