Actualitzat 05/05/2015 17:38

Fao, Berd i UpM volen impulsar la seguretat alimentària a la Mediterrània

G.Mettetal (Berd), C.Cabanas, J.Charles, C.Cortese (UpM) y L.Thomas (Fao)
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 Maig (EUROPA PRESS) -

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (Fao), el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (Berd) i la Unió pel Mediterrani (UpM) volen impulsar la seguretat alimentària a la Mediterrània per fer front a reptes com l'adaptació a l'augment de demanda i al canvi climàtic.

   Durant aquest dimarts i dimecres, es reuneixen a Barcelona representants polítics, d'institucions financeres, del sector privat i centres d'investigació per abordar l'impuls de la producció agrícola sostenible i el comerç en les dues riberes de la Mediterrània.

   El fòrum discutirà com el sector públic i privat poden col·laborar per reforçar la seguretat alimentària a la regió, permetent la inversió privada sostenible en una àrea caracteritzada pel creixement demogràfic, limitacions en els recursos naturals i un dèficit estructural en la producció d'aliments bàsics.

   Em roda de premsa, el sotsdirector general de la Fao Laurent Thomas ha assegurat que, en una regió coneguda per la fragilitat de recursos com l'aigua, cal donar suport a sistema de suport a l'agricultura que permetin adaptar-se al canvi climàtic.

   Ha explicat que es preveu una reducció d'entre un 10% i un 40% de les precipitacions a la zona mediterrània en els pròxims 30 anys i, per aquesta raó, ha advocat per un millor ús dels recursos hídrics, recordant que un 85% de l'aigua utilitzada a la zona es destina als cultius.

   El vicesecretari general de la UpM, Claudio Cortese, ha assegurat que la institució vol promoure la interrelació regional i millorar la cooperació en tots els nivells, i ha considerat que la seguretat alimentària "podria" ser una de les solucions per al desenvolupament territorial.

   El director d'Agribusiness del Berd, Gilles Mettetal, ha remarcat que a la Mediterrània és cada vegada més important l'alimentació, sobre tot davant de l'increment de demanda de la ribera sud pel seu augment de població, i ha demanat més implicació de l'empresa privada davant de les possibilitats que ofereix la regió.

   Entre els projectes que Berd ha realitzat en la ribera mediterrània sud està la construcció de sitges per tot el Nil per millorar l'eficiència, en lloc de centrar la descàrrega en un port.

   La regió mediterrània va importar 29 milions de tones de blat el 2013, i és cada vegada més dependent de les importacions d'aliments com cereals, sucre i oli vegetal.

INAUGURACIÓ

   En la inauguració del fòrum, el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha incidit en la necessitat d'una màxima col·laboració públic-privada, i ha considerat que la seguretat alimentari neix d'una necessitat social dels consumidors de "més transparència i claredat".

   Pelegrí ha recordat les últimes tragèdies a la Mediterrània i ha demanat que, més enllà de debats sobre immigració, també es posi sobre la taula "com contribuir a millorar condicions de vida" perquè és on hi ha l'origen del problema.

   El secretari general d'Agricultura i Alimentació del Govern espanyol, Carlos Cabanas, ha advocat per una agricultura productiva que s'adapti a les demandes de mercat i als condicions mediambientals i socials, per al que veu "fonamental" avançar en la investigació i la innovació i incorporar als joves al sector.

   L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que la seguretat alimentària és una responsabilitat dels governs, però també de les companyies privades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés