Publicat 05/08/2020 11:22

Famílies i empreses en concurs baixen un 41,3% en un segon trimestre marcat pel Covid-19

Terraza de un bar vacía en Barcelona, Catalunya (España) a 26 de mayo de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Catalunya, la comunitat autnoma amb un major nombre de deutors concursats, amb gairebé 300

MADRID, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

Les famílies i empreses que es van declarar en concurs de creditors --suspensió de pagaments i fallides-- davant la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes han baixat un 41,3% en el segon trimestre d'aquest any respecte al mateix període de 2019, fins a sumar 1.111, en un context marcat per la crisi sanitria del Covid-19, segons l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicada aquest dimecres.

En concret, les famílies que es van declarar en concurs de creditors van baixar un 46,3% en el segon trimestre de l'any en taxa anual, fins a sumar 397, mentre que les empreses concursades van disminuir un 38,2%, fins el 714 procediments de fallida.

D'aquesta manera, sumant famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del segon trimestre es va situar en els 1.111, xifra un 26% inferior si es compara amb el primer trimestre d'aquest any.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma recollida en el Reial decret 463/2020 ha limitat l'activitat dels jutjats en el segon trimestre d'aquest any, amb una taxa de resposta que s'ha situat en el 55%.

En aquest context, seguint els mtodes i procediments habituals, l'INE ha completat la informació proporcionada pels jutjats a través de la informació publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins a recollir informació del 85% dels jutjats que habitualment collaboren amb l'INE.

En propers trimestres, l'INE considera que "caldria esperar" que l'Estadística del Procediment Concursal reflecteixi gradualment els deutors concursats que s'hagin vist afectats per la crisi originada per la pandmia del coronavirus.

BAIXADA TRIMESTRAL DE DEUTORS CONCURSATS

En taxa intertrimestral --segon trimestre respecte primer trimestre de 2020--, el nombre de deutors concursats es va reduir un 26%, amb un descens del 24,7% en el nombre de famílies declarades en concurs i del 26,7% en el cas de les empreses concursades.

De les 714 empreses que van entrar en concurs en el segon trimestre, 58 eren societats annimes, amb una reculada interanual del 39,6%, mentre que 567 eren societats limitades, un 38,3% menys que en el segon trimestre de 2019.

Les persones físiques amb activitat empresarial van reduir els processos concursals un 40,2% en taxa interanual i intertrimestral, fins a un total de 73.

Durant el segon trimestre, els concursos voluntaris van baixar un 40,2% en relació al mateix període de 2019, fins a sumar 1.064, mentre que els concursos necessaris van retrocedir un 59,1%, amb un total de 47 processos.

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van baixar un 51,9% en taxa interanual i els abreujats van disminuir un 40,2%, fins el 91 i 1.020 processos, respectivament.

COMER, SECTOR AMB MÉS EMPRESES EN CONCURS

El 22,4% de les empreses que van entrar en concurs entre abril i juny tenien com activitat principal el comer, mentre que el 15,7% es dedicava a la indústria i energia.

Així mateix, l'estadística reflecteix que el 55,2% de les empreses concursades té menys de sis assalariats i el 27,7% no té treballadors al seu crrec.

Segons l'INE, el 23,8% del total d'empreses concursades en el segon trimestre té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 21,1% té quatre o menys anys d'antiguitat.

El 23,2% de les empreses concursades amb quatre o menys anys d'antiguitat pertanyen al sector comercio, al mateix temps que el 62,4% de les concursades amb 20 o més anys d'antiguitat es dediquen al comer i a la indústria i energia.

CATALUNYA, AL CAPDAVANT DELS CONCURSOS

Així mateix, les comunitats autnomes amb major nombre de deutors concursats en el segon trimestre d'aquest any van ser Catalunya (297), Comunitat Valenciana (173) i Comunitat de Madrid (164), que concentren el 57,1% del total de deutors concursats.

Amb l'entrada en vigor de la Llei Concursal l'1 de setembre de 2004, l'INE va substituir l'antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la de procediment concursal, reemplaant els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, denominant-se deutors concursats a les entitats sotmeses a aquest procés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés