Publicat 26/12/2019 17:16:18 +01:00CET

La falta d'al·legacions de l'Advocacia confirma la impossibilitat de votar la investidura abans de la nit de Cap d'Any

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

La falta d'al·legacions de l'Advocacia de l'Estat sobre la sentència de la Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer la immunitat com a europarlamentari del líder d'ERC, Oriol Junqueras, confirma la impossibilitat que el socialista Pedro Sánchez sigui investit president del Govern espanyol abans de la nit de Cap d'Any.

Fonts jurídiques i governamentals han explicat a Europa Press que l'Advocacia de l'Estat no té previst donar a conèixer aquest dijous el seu escrit d'al·legacions respecte a la sentència de la justícia europea.

Així les coses, tot sembla indicar que l'impàs en què es troben des del cap de setmana passat les negociacions entre el PSOE i ERC per aconseguir la seva abstenció en la investidura continuarà almenys fins divendres. Durant el Congrés Nacional que van celebrar dissabte passat, els independentistes van supeditar la reactivació de les converses formals amb els socialistes a un gest de l'Advocacia de l'Estat favorable a Junqueras.

Dilluns passat, la Mesa del Congrés va autoritzar la celebració d'un ple eventual durant l'últim cap de setmana de l'any, en previsió que un possible acord permetés convocar el debat d'investidura els dies 27 i 28, amb la segona votació el 30.

Això hauria estat possible si l'Advocacia de l'Estat hagués fet públiques les seves al·legacions el mateix dilluns, però no va ser així. I com que tampoc no té previst donar-les a conèixer aquest dijous, les possibilitats de celebrar el ple abans d'acabar l'any ja estan pràcticament descartades.

ALMENYS 24 HORES PER AGAFAR UN AVIÓ

El reglament del Congrés no contempla cap termini per a la convocatòria del debat d'investidura, que és facultat exclusiva de la presidenta de la cambra, però per logística i segons els precedents, s'hauria de fixar entre 24 i 48 hores abans del seu inici per garantir que totes les seves senyories, especialment les que viatgen des de les Canàries i les Balears, hi arribin a temps.

Així les coses, encara que l'Advocacia de l'Estat donés a conèixer la seva posició aquest divendres i la resposta satisfés ERC, el ple d'investidura podria organitzar-se com a molt aviat per al diumenge i la segona votació, necessària per investir Sánchez, hauria de ser l'1 de gener, dia festiu.

A més a més, està previst que després de la resposta de l'Advocacia hagin de succeir-se altres esdeveniments com la reunió del Consell Nacional d'ERC per analitzar l'escrit i debatre el seu vot, així com el tancament de les negociacions que el PSOE té obertes amb Unides Podem i altres partits, que, en principi, haurien de concretar-se en la signatura d'acords abans d'iniciar el debat d'investidura.

2, 3 I 5 DE GENER, SEGÜENT OPCIÓ

En aquest context, la següent alternativa plausible són les dates del 2, 3 i 5 de gener, amb els problemes logístics, especialment de seguretat i de mobilitat, que implicaria reunir el Congrés el diumenge a la tarda al centre de Madrid, que coincidiria amb els talls de trànsit arran de la cavalcada dels Reis d'Orient.

L'Advocacia de l'Estat té de termini fins al 2 de gener per presentar les seves al·legacions davant del Tribunal Suprem. La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, magistrada de professió, ha volgut donar aquest dijous un cop de mà a l'Advocacia de l'Estat i ha assenyalat que s'ha de pronunciar sobre un procés judicial "complicat" que requereix "prudència" i "respecte".

Si l'Advocacia manté el seu silenci fins al 2 de gener, el més previsible és que el debat d'investidura es deixi per després de Reis, unes dates per les quals aposten també altres partits com el PNB o Compromís.