Publicat 6/2/2019 18:54:13CET

Faes apel·la al 155 de la Constitució com una "solució política" al "conflicte" que es viu a Catalunya

FAES - Archivo

Reivindica aquest article després que el Govern espanyol accepti la figura de "relator" i parli de donar "sortides polítiques"

MADRID, 6 Febr. (EUROPA PRESS) -

La fundació Faes que presideix José María Aznar ha apel·lat aquest dimecres a l'article 155 de la Constitució com una "solució política" i "constitucionalment adequada" a la situació que es viu a Catalunya amb l'independentisme. Segons destaca, la Carta Magna preveu aquest mecanisme com a "última ràtio" per afrontar un "conflicte essencialment polític".

Ho ha fet un dia després que el Govern de Pedro Sánchez hagi acceptat la figura del relator a la taula de partits sobre Catalunya i en un moment en què creu que cal parlar de "sortides polítiques" i "afrontar" el problema, en paraules de la vicepresidenta Carmen Calvo.

Faes considera que l'article 155 introdueix "en el cor mateix de l'Estat de les Autonomies un mecanisme de solució política" al "conflicte jurídic i polític" i que, al seu judici, "no té res a veure amb el "conflicte" amb el qual l'independentisme vol legitimar la ruptura de l'ordre constitucional".

Al seu entendre, el conflicte al qual posa remei l'article 155 és el que se suscita quan les autoritats d'una comunitat autònoma "excedeixen el seu poder" i "falten a la lleialtat inherent al principi polític i constitucional de solidaritat".

FAES admet que després de la decisió del Govern de Mariano Rajoy d'aplicar el 155 va obrir la via perquè el TC pogués analitzar-ho. Per tant, prossegueix, el tribunal de garanties haurà de pronunciar-se "no només sobre l'instrument, en abstracte; sinó també sobre la seva utilització concreta en el present cas, la qual cosa sens dubte permetrà precisar més les possibilitats i condicions d'aplicació del mateix".

En qualsevol cas, creu que aquest mecanisme previst en l'article 155 subratlla la primacia d'allò que és "polític" quan el Dret es veu enfrontat als seus límits. D'aquesta manera, i davant els qui defensen la necessitat d'una "solució política" enfront de l'incompliment de l'ordenament jurídic vigent a Catalunya, el 155 es configura "com la solució política constitucionalment adequada, expressament prevista pel constituent davant de certes amenaces a l'ordenament, que també es defineixen políticament precisament perquè qüestionen els límits del mateix", afegeix Faes.

UN ARTICLE EN MANS DE SUBJECTES POLÍTICS

Faes insisteix que la Carta Magna preveu aquest mecanisme com a "última ràtio per afrontar un conflicte essencialment polític, que es pot concebre com el descarnat enfrontament" entre la sobirania i l'autonomia. Segons assenyala, s'introdueix aquest article quan les vies de "control" ordinari de l'activitat de les comunitats es revelen "com inútils o insuficients".

La fundació creu que el procediment de l'article 155 "deixa en mans de subjectes exclusivament polítics" la decisió sobre l'aplicació del mecanisme i la definició del seu contingut, entre altres aspectes. Es tracta, per tant, d'un "mecanisme de solució política" al "conflicte" que es viu a Catalunya.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.