Actualitzat 22/6/2020 13:24:38 +00:00 CET

La facturació del sector serveis registra una caiguda històrica del 41,4% a l'abril

EPDATA

MADRID, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El sector serveis va registrar un descens de la facturació del 41,4% a l'abril, la pitjor caiguda de tota la sèrie històrica arran de l'entrada en vigor, durant dues setmanes, del permís retribuït recuperable per a treballadors no essencials que gairebé va paralitzar tot el sector, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest descens, que duplica la pitjor caiguda que es va registrar durant la crisi del 2009 (-20,6%), els serveis encadenen dos mesos consecutius de fortes reculades interanuals a conseqüència de la pandèmia de coronavirus i els efectes que ha provocat en l'economia.

Per sectors, les pitjors reculades es van produir en activitats relacionades amb el turisme. Així, els serveis d'allotjament, menjar i beguda i les agències de viatges van retallar les vendes més d'un 90% davant l'abril del 2019.

Dins del sector del comerç, les vendes de vehicles de motor i motocicletes es van enfonsar un 84,4% interanual a l'abril, i dins del transport, els més relacionats amb passatgers com ferrocarril, taxi, terrestre i aeri van ser els més perjudicats, amb reculades de la facturació de més del 70% en taxa anual.

Amb els efectes estacionals i de calendari corregits, la facturació dels serveis també va caure un 41,4% interanual a l'abril, la pitjor caiguda de la sèrie històrica, que va començar l'any 2000.

Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis va retrocedir un 5,5% en taxa interanual el quart mes de l'any, la pitjor caiguda des del setembre del 2009. L'INE subratlla que en les dades d'ocupació cal tenir en compte que les persones acollides a un ERTO durant l'estat d'alarma encara formen part del personal de l'empresa.

En termes mensuals (abril sobre març) i havent eliminat l'efecte de calendari i l'estacionalitat, la facturació del sector serveis es va enfonsar un 26%.

Contador